nocomments

Yurt Dışı Çıkış Harç Pulu Nedir ve Nereden Alınır?

Yurt dışı çıkış harç pulu sadece Türk pasaport sahiplerinin Türkiye’den T.C pasaportları ile birlikte yurt dışındaki tüm ülkelere çıkış yaparken ödemek zorunda oldukları harç bedelidir. Dünyanın hiç bir yerinde görülmemiş yurt dışı harç pulunun neden sadece Türk vatandaşlarına uygulandığı ise hala soru işareti olarak aklımızda kalmaya devam ediyor. T.C pasaport sahiplerinin pasaport rengi fark etmeksizin yurt çıkışı harç pulu almak zorundadırlar. Dünyanın en pahalı pasaportunu kullanırken birde çıkış harç pulunun bu denli yükselmesi seyahat sevenlerin önüne bir engel daha çıkarmaktadır.

Yurt Dışı Çıkış Harç Pulu Ne Kadar

Yurt dışı çıkış harç pulu bedeli 23 Mart 2007 tarihinde 26478 sayılı resmi gazetenin 5597 sayılı kanunun 1. maddesi olarak yayınlanarak 15 TL olarak yürürlüğe girmiştir. “Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurt dışına çıkış yapanlardan çıkış başına 15 YTL harç alınır.” 19 Temmuz 2019 tarihinde yayınlanan resmi gazetede ise 1. maddede değişikliğe gidilmiş ve yurt dışı çıkış harç pulu bedeli 50 TL olarak değiştirilmiştir. “Yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından çıkış başına 50 Türk lirası harç alınır. Cumhurbaşkanı, bu miktarı üç katına kadar artırmaya veya sıfıra kadar indirmeye yetkilidir.”

18 Mart 2022 tarihinde 31782 sayılı resmi gazetenin 5307 sayılı kanunun 1. maddede tekrar değişikliğe gidilmiş ve yurt dışı çıkış harç pulu bedeli “150 TL” olarak değiştirilmiştir. “Yurt dışına çıkış harcı hakkındaki kanun ile çeşitli kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanunun 1 inci maddesinde yer alan harç tutarı 150 Türk Lirası olarak yeniden belirlenmiştir.”

Yurt Dışı Çıkış Harç Pulu

Yurtdışı çıkış harç pulunun fiyatı ile görüntüsü de değişmiştir. 15 TL’lik eskisi pul tipinde olup 50 TL’lik kart şeklinde olmuştur. 150 TL’lik harç pulunun kart şekilde olup boyutu büyütülmüştür.

Yurt Dışı Çıkış Harç Pulu Nereden Alınıyor

Yurt dışı çıkış harç bedelini yatırarak alınan harç pulu hava limanlarında, gümrük kapılarında ve yetkili bankalar aracılığı ile satın alınmaktadır. Hava limanlarında ve gümrük kapılarında çıkış işlemlerini yapan polis memurları yurt dışı çıkış harç pulunuz olmadan geçmenize izin vermeyecektir. Hava limanlarında ve gümrük kapılarında polis kontrolüne girmeden önce harç pulunu aldığınızdan emin olmalısınız. Yoğun tatil günlerinde hava limanları ve gümrük kapılarında oldukça yoğunluk olduğundan sıra beklemek istemeyenler için harç bedelini banka aracılığı ile ödeyip dekontu kontrol sırasındaki polis memuruna gösterebilirsiniz.

Yeni İstanbul Hava limanının gidiş katında 2 adet yurt dışı çıkış harç pulu satan vezne bulunuyor, Sabiha Gökçe Hava limanında ise giden yolcu katında 1 adet vezne bulunuyor.

Yurt Dışı Çıkış Harç Pulu Otomatı

Sabiha Gökçen Hava limanına T.C Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Yurtdışı çıkış harç pulu otomatları konmuştur. Harç pullarını otomatları kullanarak satın alabiliriz.

Veznelerden dilediğiniz kadar harç pulunu satın alabiliyorsunuz. Başkaları adına da alabildiğiniz bu çıkış harç pullarını birden fazla aldıysanız farklı çıkışlarınızda kullanabilirsiniz.

Daha önceden satın alınmış 50 TL lik pulunuz var ise 150 TL ‘nin farkını ödeyip (yani 100 TL ek ücret ödeyip) yenisi ile değiştirmeniz gerekiyor. Harç pulu değiştiği için 50 TL lik pul ile yurt dışına çıkış yapılamıyor.

Sıra beklememek ve acelesi olan yolcular çıkış harç pulunu aşağıdaki bankalardan birine ilgili kişinin pasaport numarası ve TC Kimlik numarası ile birlikte hem kendileri adına hemde farklı kişilerin adına yatırabiliyor. Banka harç pulu karşılığında verdiği dekontu harç pulu yerine kullanabilirsiniz.

**Resmi görevle yurt dışına çıkan kamu görevlileri harç muafiyetinden faydalanamazlar.

Yurt dışı çıkış harcının yatırılabildiği yetili bankalar aşağıdaki gibidir:

  • Ziraat Bankası
  • Halk Bankası
  • İş Bankası
  • Yapı ve Kredi Bankası
  • Akbank
  • Vakıflar Bankası
  • Garanti Bankası
  • Şekerbank
  • Finansbank
  • Denizbank
  • Albaraka Türk Katılım Bankası
  • Türkiye Finans Katılım Bankası

Yurt Dışı Çıkış Harç Pulundan Kimler Muaf

  • 7 yaşını doldurmamış olanlar,
  • Çıkış tarihi itibari ile yurt dışında oturma izni bulunanlar,
  • Yurt dışına ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demir yolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatı,
  • Çifte vatandaşlar yabancı ülke pasaportu ile çıkış yaparlarsa harç ödemek zorunda değildirler.
  • Pasaportsuz kimlik ile gidilen ülkelere pasaport yerine T.C kimlik belgesi ile çıkış yapıldığında çıkış harç bedelini ödemekten muaf sayılıyor.

Yurt dışında oturma izni bulunan T.C. vatandaşları Türkiye’den çıkışlarında oturma izin belgelerini ibraz etmeleri gerekir. İbraz sonrası başka bir işlem yapmadan harç bedelinden muaf tutulacaklardır.

*Green Card ‘da oturma belgesi yerine geçmektedir ve sahipleri çıkış harç pulunu ödemekten muaftır.