nocomments

Yurt Dışı Çıkış Harç Pulu Nedir ve Nereden Alınır? 2024

Yurt dışı çıkış harç pulu sadece Türk pasaport sahiplerinin Türkiye’den T.C pasaportları ile birlikte yurt dışındaki tüm ülkelere çıkış yaparken ödemek zorunda oldukları harç bedelidir. Dünyanın hiç bir yerinde görülmemiş yurt dışı harç pulunun neden sadece Türk vatandaşlarına uygulandığı ise hala soru işareti olarak aklımızda kalmaya devam ediyor. T.C pasaport sahiplerinin pasaport rengi fark etmeksizin yurt çıkışı harç pulu almak zorundadırlar. Dünyanın en pahalı pasaportunu kullanırken birde çıkış harç pulunun bu denli yükselmesi seyahat sevenlerin önüne bir engel daha çıkarmaktadır.

Yurt Dışı Çıkış Harç Pulu 2024 Yılı İçin Ne Kadar

12 Ağustos 2024 tarihi itibari ile geçerli olacak şekilde yeni yurt dışı çıkış harç pulu bedeli 500 TL olarak belirlenmiştir.

Yurt Dışı Çıkış Harç Pulu Fiyatı Nereden Nereye Geldi

Yurt dışı çıkış harç pulu bedeli 23 Mart 2007 tarihinde 26478 sayılı resmi gazetenin 5597 sayılı kanunun 1. maddesi olarak yayınlanarak 15 TL olarak yürürlüğe girmiştir. “Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurt dışına çıkış yapanlardan çıkış başına 15 YTL harç alınır.”

19 Temmuz 2019 tarihinde yayınlanan resmi gazetede ise 1. maddede değişikliğe gidilmiş ve yurt dışı çıkış harç pulu bedeli 50 TL olarak değiştirilmiştir. “Yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından çıkış başına 50 Türk lirası harç alınır. Cumhurbaşkanı, bu miktarı üç katına kadar artırmaya veya sıfıra kadar indirmeye yetkilidir.”

18 Mart 2022 tarihinde 31782 sayılı resmi gazetenin 5307 sayılı kanunun 1. maddede tekrar değişikliğe gidilmiş ve yurt dışı çıkış harç pulu bedeli “150 TL” olarak değiştirilmiştir. “Yurt dışına çıkış harcı hakkındaki kanun ile çeşitli kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanunun 1 inci maddesinde yer alan harç tutarı 150 Türk Lirası olarak yeniden belirlenmiştir.”

2 Ağustos 2024 tarihinde 32620 sayılı resmi gazetenin 7524 sayılı kanunun 51.m maddesinde değişikliğe gidilmiş ve yurt dışı çıkış harç pulu bedeli “500 TL” olarak düzenlenmiştir. “8/3/2007 tarihli ve 5597 sayılı Yurt Dışına Çıkış Harcı Hakkında Kanun ile Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “50 Türk lirası” ibaresi “500 Türk lirası” şeklinde değiştirilmiş, birinci cümleden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümleler eklenmiş ve mevcut ikinci cümlesinde yer alan “bu miktarı” ibaresi “bu fıkrada yer alan harcı veya bu harcın yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle belirlenmiş olan tutarını” şeklinde değiştirilmiştir.
“Bu harç, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Bu suretle hesaplanan harç tutarının 10 Türk lirasına kadarki kesirleri dikkate alınmaz. Şu kadar ki, bu kapsamda hesaplanan harcın uygulandığı yılın ocak ayının onuncu günü sonuna kadar yapılan yurt dışına çıkışlarda, bir önceki yılın sonu itibarıyla geçerli tutar üzerinden yapılmış harç ödemeleri için fark ikmal edilmez.”

Yurt Dışı Çıkış Harç Pulu

Yurt Dışı Çıkış Harç Pulu Nereden Alınıyor

Yurt dışı çıkış harç bedelini yatırarak alınan harç pulu hava limanlarında ve gümrük kapılarında fiziki olarak ve yetkili bankalar aracılığı ile online olarak satın alınmaktadır. Hava limanlarında ve gümrük kapılarında çıkış işlemlerini yapan polis memurları yurt dışı çıkış harç pulunuz olmadan geçmenize izin vermeyecektir. Hava limanlarında ve gümrük kapılarında polis kontrolüne girmeden önce harç pulunu aldığınızdan emin olmalısınız. Yoğun tatil günlerinde hava limanları ve gümrük kapılarında oldukça yoğunluk olduğundan sıra beklemek istemeyenler için harç bedelini banka aracılığı ile ödenebilir, çıkış esnasında pasaport kontrolü yapan polisler sistemlerinden harcın ödendiğini görebilmektedir.

Yeni İstanbul Hava limanının gidiş katında 2 adet yurt dışı çıkış harç pulu satan vezne bulunuyor, Sabiha Gökçe Hava limanında ise giden yolcu katında 1 adet vezne bulunuyor.

Yurt Dışı Çıkış Harç Pulu Otomatı

Sabiha Gökçen Hava limanına T.C Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Yurtdışı çıkış harç pulu otomatları konmuştur. Harç pullarını otomatları kullanarak satın alabiliriz.

Veznelerden dilediğiniz kadar harç pulunu satın alabiliyorsunuz. Başkaları adına da alabildiğiniz bu çıkış harç pullarını birden fazla aldıysanız farklı çıkışlarınızda kullanabilirsiniz.

Daha önceden satın alınmış 150 TL lik pulunuz var ise 13.09.2024 tarihine kadar ilgili veznelerden 500 TL ‘nin farkını ödeyip (yani 350 TL ek ücret ödeyip) yenisi ile değiştirmeniz gerekiyor. Harç pulu değiştiği için 150 TL lik pul ile yurt dışına çıkış yapılamıyor. Belirtilen tarihten sonra değişim yapılmayacaktır. Online ödeme yapanlar için ise vergi dairesine giderek iadelerinizi alabilirsiniz.

Sıra beklememek ve acelesi olan yolcular çıkış harç pulunu aşağıdaki bankalardan birine ilgili kişinin pasaport numarası ve TC Kimlik numarası ile birlikte hem kendileri adına hem de farklı kişilerin adına yatırabiliyor. Yurt dışı çıkış harç pulunun ödendiği çıkış esnasında otomatik olarak sisteme düştüğünden her hangi bir makbuz sunmanıza gerek kalmıyor.

Yurt dışı çıkış harcının yatırılabildiği yetili bankalar aşağıdaki gibidir:

  • Ziraat Bankası
  • Halk Bankası
  • İş Bankası
  • Yapı ve Kredi Bankası
  • Akbank
  • Vakıflar Bankası
  • Garanti Bankası
  • Şekerbank
  • Finansbank
  • Denizbank
  • Albaraka Türk Katılım Bankası
  • Türkiye Finans Katılım Bankası

Yurt Dışı Çıkış Harç Pulundan Kimler Muaf

  • 7 yaşını doldurmamış olanlar,
  • Çıkış tarihi itibari ile yurt dışında oturum/çalışma izni bulunanlar,
  • KKTC’ye seyahat eden vatandaşlar,
  • Yurt dışına ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demir yolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatı,
  • Çifte vatandaşlar yabancı ülke pasaportu ile çıkış yaparlarsa harç ödemek zorunda değildir,
  • Green card sahipleri,
  • Resmi ziyarette bulunan kamu görevlileri,
  • Pasavan evrakı ile çıkış yapan kişiler

Yurt dışında oturma izni bulunan T.C. vatandaşları Türkiye’den çıkışlarında oturma izin belgelerini ibraz etmeleri gerekir. İbraz sonrası başka bir işlem yapmadan harç bedelinden muaf tutulacaklardır.

*Resmi görev harici yurt dışına çıkan kamu görevlileri harç muafiyetinden faydalanamazlar.

**7 yaşını doldurmamış çocuklar için online alınan yurt dışı çıkış harç pulu iadesi için vergi dairesine başvuruda bulunmanız gerekmektedir.