Yeşil Pasaport Nedir Kimlere Verilir (2024 Güncel)

Yeşil pasaport resmi ismi ile Hususi Damgalı Pasaport bordo pasaport sahiplerinin aksine oldukça güçlü bir pasaport türüdür. En fazla 5 yıl süreliğine düzenlenebilen yeşil pasaportlar özellikle belirli kriterleri tutturan devlet memurlarına verilir. Başvuru sahiplerine toplamda 30 sayfalık pasaport düzenlenir. Harç bedellerinden muaf olan yeşil pasaport sahipleri başvuru sırasında sadece cüzdan bedelini ödeyerek yeşil pasaportlarını alabilirler. Sizde yeşil pasaport alabileceğinizi düşünüyorsanız, detaylı olarak bahsedeceğim kriterleri inceleyebilirsiniz.

Yeşil pasaportun size uygun olmadığını düşünüyorsanız Pasaport Türleri yazımdan size hangi pasaportun uygun olduğu kararını verebilirsiniz.

Yeşil Pasaport Kimlere Verilir?

1.Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya sözleşmeli çalışan devlet memurları ve kamu görevlileri

Devlet memuru olan herkesin yeşil pasaport sahibi olduğuyla ilgili bir algı vardır. Ancak devlet memurları arasında da yeşil pasaporta hak kazanan kesim kıdem derecesine bakıldığında oldukça az olduğu gözükür. Devlet memuru olarak çalışmaya başlayanlara kıdem hesabı yapılır. Kıdem hesabı “Derece ve Kademe” den oluşur. Her 1 yıl çalışan memura 1 kademe verilir. 3 kademe toplayan memura da 1 derece verilir. Devlet memurlarının en yüksek derecesi 1 en düşük derecesi 13’tür. Ancak her memur 13 dereceden başlamaz. Öğrenim görülen yıl sayısı gibi faktörlerden başlangıç derecesi değişir. Mesela lisans mezunu bir kişi memurluğa 9 derece 1 kademeden başlar yani 9/1’dir. 1 yıl çalıştıktan sonra kademesi ilerler ve 9/2 ‘ye ulaşır. 3 sene sonunda 1 derece ilerleyerek 8/1 e ilerler. Derecelendirme sistemi ile 1, 2 ve 3 dereceye ulaşan memurlar yeşil pasaport başvurusu yapmaya hak kazanır. Devlet memurunun kadroda ya da sözleşmeli çalışması fark etmeksizin dereceyi tutturan memurlar yeşil pasaporta almaya hak kazanırlar.

***Devlette çalışan öğretmen ve doktorlar da yukarıda bahsettiğim derece kriterlerini tutturduklarında yeşil pasaport almaya hak kazanıyorlar.

2. Birinci, ikinci, üçüncü derece kadro derecesine sahip olup emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olan memurlar, sözleşmeli memurlar ve kamu görevlilerine

Devlet memurlarının kadrolu, sözleşmeli ya da kamu görevlisi olması fark etmeksizin 1., 2. ve 3. dereceye gelip emekli olan memurlar yeşil pasaportlarını korumaktadır. Emeklilik sonrası istenilen zamanda yeşil pasaportlarını çıkartabilir ya da yenileyebilirler.

3. Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine ve çocuklarına

  • Eşlerine (Şart aranmaksızın)
  • 18 yaş altındaki çocuklarına (Şart aranmaksızın)
  • 25 yaş altındaki çocuklarına: Yeşil pasaporta hak kazanabilmeleri için; hak sahibi ebeveyn ile aynı yerde ikamet etmesi, evlenmemiş olması, iş sahibi olmaması, öğrenimine devam etmesi (Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim Fakültesi dahil öğrenim gördüklerini öğrenci belgesi ile ispat etmek gerekiyor) şartlara sahip olması gerekir.
  • Zihinsel, ruhsal veya beden engelli çocuklarına: Her hangi yaş sınırı olmaksızın hak sahibi ebeveyn ile ikamet etmesi, evlenmemesi ve çalışmaması gerekir. Tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak sağlık kurulu raporu ile başvuru yapılabilir.

***Eşlerin ya da çocukların hak sahibinin pasaportu olmaksızın istedikleri zamanda başvuru yapıp yeşil pasaportlarını çıkartabilirler.

***25 yaş altındaki kız çocukları evlendiği durumda yeşil pasaport haklarını kaybediyorlar.

***25 yaş altındaki çocukları yaşı tutmasına rağmen SGK girişi yapılıp resmi olarak çalışmaya başladığında yeşil pasaport hakkını kaybetmekte ve yeşil pasaportunu iptal ettirmek zorundaydı. Ancak Aralık 2017’de Cumhurbaşkanı çalışan gençlere yeşil pasaport müjdesi verdi. Öğrenimini tamamlayıp çalışmaya başlayan 18-25 yaş arasındaki gençlerin 25 yaşına kadar yeşil pasaportlarını kullanmaya devam edebileceklerini müjdelemiştir.

***Yeşil pasaport almaya hak kazandığı sırada vefat eden kişilerin eşlerine başkası ile evlenmemiş olma koşulu ile yeşil pasaport verilir.

4. Görevleri süresince İl ve ilçe belediye başkanlarına

Görevlerini aktif olarak yaptıkları süre zarfında il ve ilçe belediye başkanları yeşil pasaport almaya hak kazanırlar.

5. Birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanlarına

İl ve ilçe belediye başkanları görevlerinden ayrılınca pasaportları bordo pasaporta dönmektedir. Ancak 1. dereceden emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanları yeşil pasaportlarını korumaya hak kazanırlar.

6. TBMM eski üyeleri ve Eski Bakanlar

Görevlerini tamamlamış milletvekilleri ve bakanlar yeşil pasaport almaya hak kazanırlar. Görevleri süresince siyah pasaport sahibidirler.

7. İhracat yapan şirket yetkililerine

Yıllık ortalama ihracat değerine göre sınıflandırma yapıldığında son 3 yıla yıllık ortalama ihracat değerinin Bakanlar Kurulunun belirleyeceği tutarlarda ise firma yetkilisi yeşil pasaport almaya hak kazanır.

Firma yetkililerinin yıllık ortalama ihracat değerlerini tuttursa bile her hangi bir suçtan hüküm giymemiş olması şartı aranır. Firma yetkilisi aftan yararlanmış olsa dahi yeşil pasaport alma hakkını kaybetmektedir.

Firma yetkilileri İhracatçı Birliğine üye olmalı ve Ticaret Bakanlığı Bölge Müdürlüklerince onaylanmış talep formu ile başvurularını gerçekleştirmelidir.

*** Yeşil pasaport alabilecek durumda bulunan firma yetkililerinin eş ve çocuklarına yeşil pasaport verilmez.

İhracat Tutarı

Son 3 (üç) takvim yılı itibariyle (2021, 2022, 2023) yıllık ortalama ihracatı;

  • 500 bin ile 10 milyon dolar arasında (10 milyon dahil) olan firmaların 1 yetkilisine,
  • 10 milyon üzeri ile 25 milyon dolar arasında (25 milyon dahil) olan firmaların 2 yetkilisine,
  • 25 milyon üzeri ile 50 milyon dolar arasında (50 milyon dahil) olan firmaların 3 yetkilisine,
  • 50 milyon üzeri ile 100 milyon dolar arasında (100 milyon dahil) olan firmaların 4 yetkilisine,
  • 100 milyon dolar üzerinde olan firmaların 5 yetkilisine yeşil pasaport veriliyor.

İhracat tutarı ile ilgili belirlenen kriterlerin tutması durumunda yeşil pasaport müracaatı İçişleri Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığınca belirlenen Talep Formu aracılığıyla yapılır. Eksiksiz doldurulan talep formu imla işlemi tamamlandıktan sonra firmanın üyesi olduğu ihracatçı birliğine sunulur. İhracatçı birliğinde imzalanan form son olarak bölge müdürlüğüne sunulur. Onaylanan talep formu ve gerekli diğer belgelerle birlikte şahsen yapılır.

Yeşil Pasaport Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Yeşil Pasaport başvuruları 6 aydan 5 yıla kadar yapılabiliyor. Bordo pasaport gibi en uzun geçerlilik süresi 10 yıl değil, en uzun 5 yıldır.

Yeşil Pasaport Ücreti Nedir?

Yeşil pasaport başvuru sahipleri harç bedelinden muaftır. Cüzdan bedeli ödeyerek yeşil pasaport sahibi olabiliyorlar. 6 aydan 5 yıla kadar geçerlilik süresi fark etmeksizin 2024 yılı cüzdan bedeli 790 TL ‘dir.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

One Response

  1. Ebru