Abant Gezi Rehberi
Hafta sonu kaçamağı yapmanın en güzel rotalarından birisi olan Bolu Abant gezisi İstanbul ve Ankara çevresinde yaşayanlar için harika bir durak oluyor. Yurt dışı seyahatlerinin askıya alındığı ya da pek tercih edilmediği bu yıllar için yanı başımızdaki güzellikleri kaçırmadan ilk fırsatta kendimizi bu doğa harikası seyahati planlarken bulmalıyız.
Abant’a Ne Zaman Gidilir
Her mevsimin kendine göre güzelliği olduğundan Abant 4 mevsim ziyaret edilebilecek ve her bir mevsimin tadının farklı olduğu seyahat rotasıdır. Yaz ve ilkbahar aylarında yemyeşil bir doğanın içerisinde temiz havanın keyfine varıp bol bol doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.
Abant ziyaretlerinin oldukça popüler olduğu mevsim olan sonbaharda ise özellikle Kasım ayı ziyaretçi akınına uğruyor. Ağaçların turuncu ve sarı tonlarında olduğu müthiş doğanın karşısında göl etrafını gezerken tatilin hiç bitmemesini diliyorsunuz. Gündüz hava sıcaklığı ortalamayı seyretse de Kasım ayında geceler eksi derecelere düşüp oldukça soğuk olabiliyor. Seyahatinizi planlarken mutlaka hava durumunu kontrol etmenizi tavsiye ederim.
Abant’ın bir diğer gözde mevsimi olan kış ise kar göremeyen şehirliler için harika bir kar manzaralı, şömine başı tatili oluyor. Abant gölünün donmasıyla oluşan manzara gözleri bayram ettiriyor. Çam ağaçlarının arasında birikmiş kar manzaraları romantik hafta sonu kaçamağının kapısını aralıyor. Abant’ta kış tatili düşünülüyorsa yol durumu mutlaka kontrol edilmeli, Bolu tünelinin kapanıp kapanmadığı bilgisini resmi kurumlardan öğrenmelisiniz. Hafta sonu yollarda kalma ihtimalini ortadan kaldırın aman dikkat diyim. Kış tatili için bavul hazırlarken dağ tatiline gidiyormuşcasına hazırlanmalı; kar montu, kar botu gibi eşyalarınızı mutlaka yanınıza almalısınız.
Abant’a Ulaşım
Abant İstanbul arası ortalama 250 km, Abant Ankara arası ortalama 225 km’dir. İstanbul’dan özel araç ile ortalama 3 saatte, Ankara’dan ortalama 2 buçuk saatte Abant’a ulaşılabiliyor. Özel araç ile ulaşım hem çok rahat hem de yol durumuna göre oldukça konforlu olduğundan Abant programınızı özel araç ile yapmanızı öneriyorum. İstanbul-Ankara arasında oturanlar ise en şanslıları diyebilirim. Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Zonguldak plakalı araçlarla bol bol karşılaşabilirsiniz.
Abant’a İstanbul ve ya Ankara’dan otobüs ile direkt ulaşım maalesef bulunmuyor. Otobüs ile seyahat düşünecek olanlar önce Bolu’ya seyahat edip Bolu’dan Abant’a gidilebilecek ulaşım değerlendirilmelidir. Bolu Abant arası da 40 km olduğundan taksi ile ulaşım pahalı olabilir. Bolu merkezden her 2 saatte bir kalkan otobüsler ile Abant gölüne ulaşım sağlayabilirsiniz. Otobüs detayını buradan inceleyebilirsiniz.
Abant’ta Konaklama
Abant gölü etrafında 3 tane otel olması ile birlikte Abant gölüne ortalama 15 km uzaklıkta irili ufaklı bir çok konaklama yeri mevcuttur. Göl kenarındaki otel fiyatları genel olarak birbirleri ile aynı olduğundan aslında hafta sonu hangi otelde yer bulursanız o otelde konaklayabileceğinizi rahatlıkla söyleyebilirim. Göle uzak olan oteller ise göl kenarındaki otellere göre nispeten daha ucuz olduğundan değerlendirilebilir.
Göl kenarındaki otellerden bahsedecek olursak; Grand Abant, Taksim International Abant Palace ve Taksim International Abant Köşk olmak üzere 3 tane 5 yıldızlı otel mevcuttur. Otellerden herhangi birine rezervasyon yaptırdığınızda yarım gün pansiyon almış olacaksınız. Açık büfe kahvaltı ve açık büfe akşam yemeği fiyata dahil olduğundan fiyatların yüksek kaldığını söyleyebilirim. 3 otelde de dikkatimi çeken bir diğer durum ise Cumartesi günleri fiyatlarının normal bir gün fiyatından oldukça yüksek olmasıdır. Fiyatlara oranla Cumartesi günü son ana kalmış bir planda maalesef otellerin hiç birisinde yer bulamayabilirsiniz. Otel odaları göl/ orman manzaralı olarak 2’ye ayrılsa da Cumartesi günleri 2 kişilik oda ortalama olarak 1000 TL ‘yi buluyor. Bu fiyat hafta içi ortalama 700 TL civarına iniyor.
Yarım pansiyon olan otellerde alkol ve alkolsüz içecekler fiyatlara dahil değildir. Dilerseniz ekstra ücret ödeyerek İstanbul şartları ile paralel olan fiyatlara alkol tüketebilirsiniz. Grand Abant ve Abant Palace daha 5 yıldızlı otel konseptinde olup çocuklu ailelerin yoğun olarak tercih ettiği otellerdendir. Abant Köşk ise göl kenarında olan tek oteldir. Diğer otellere nazaran daha ufak olduğundan romantik çiftlerin tercihi olup odaları çok hızlı bir şekilde tükenmektedir. Otellerin tamamında akşam canlı müzik olup şarap satın alarak otel konseptini sonuna kadar yaşayabilirsiniz.
Abant gölüne uzak ve daha uygun fiyatlı olan butik otelleri tercih ederseniz akşam yemeği opsiyonunuzu göl kenarındaki restoran/cafelerden birisinde değerlendirebilirsiniz. Abant gölü Abant tabiat parkının içerisinde olduğundan parkın kapısında Cumartesi günleri giriş sırası olabiliyor.
Abant Tabiat Parkı Giriş Ücreti Nedir
Abant Tabiat Parkı birinci derece koruma alanında olduğundan dolayı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından giriş fiyat tarifesine sahiptir. Araç ve yaya girişlerinde farklı fiyat tarifesi uygulanmaktadır.
2020 fiyat tarifesinde otomobil ücreti 21 TL, yaya girişleri ise kişi başı 7 TL‘dir. Araç ücreti alınırken araç içerisinde kaç kişi olduğuna bakılmıyor. Yani ekstra yaya ücreti ödemiyorsunuz. Bisiklet ile girişlerde yaya ücreti olan 7 TL alınıyor. Araç tipine göre güncel ücretleri buradan inceleyebilirsiniz.
Abant’ta Kaç Gün Kalınır
Abant gezisi günü birlikte yapılabilecekken 1 gün konaklamalı plan yapılmasını tercih edenlerdenim. Sabah erken seyahat edip akşam dönmek de bir seçenek olsa da, rüya gibi bir hafta sonu tatili geçirmek aslında 1 gece konaklama ile oldukça ilgi çekici olabiliyor.
Abant’a gitmişken Gölcük Gölü ya da Yedigöller’i ziyaret etme hayalleri kuranlar için ise her biri için 1 gün ayırmanız gereken rotaları maalesef tek bir güne sığdırmanız imkansız olur.
Abant – Gölcük Gölü arası 55 km olup yaklaşık 75 dakikadır. 1 gece 2 gün yapılacak bir hafta sonu planı için ilk gün Abant’ta doyasıya vakit geçirdikten sonra ertesi gün Gölcük gölüne gidebilirsiniz.
Gölcük Tabiat Parkı Gezi Rehberi yazımı inceleyebilirsiniz.
Abant – Yedigöller arası 80 km olup yol 2 saat sürmektedir. Dağ yolundan gidildiği göz önüne alındığında Yedigöller’e sonbaharda gitmek daha doğru olacaktır. Kışın yollar kapanacağından belli bir noktaya kadar gidip geri dönme durumu söz konusu olabilir.
Abant Gölü’ne yakın ilgi çekici rotalar;
- Mudurnu Evleri: Abant’tan 23 km, 30 dk
- Göynük Evleri: Abant’tan 67 km, 1 saat
- Gölcük Gölü: Abant’tan 55 km, 1 saat 15 dk
- Yedigöller: Abant’tan 80 km, 2 saat
Abant Gezilecek Yerler
Abant’ta yapılacak çok bir şey olmadığı için biraz otel tatiline gelmiş gibi hissedebilirsiniz. Ancak bu tarz tatillere bayılanlar için yapılacakları sizler için sıraladım.
1-Abant yolu üzerinde sucuk/köfte ekmek yiyin.
Kışın vazgeçilmesi sucuk ekmek kar tatiline gidenlerin uğramadan geçemedikleri yerlerin başında geliyor. Sonbahar tatilini tercih ediyorsanız kışın olduğu kadar sucuk ekmekten zevk alır mısınız bilemem ama denemeden dönmeyin derim.
2-Abant gölü etrafında yürüyüşe çıkın.
Abant gölü fotoğraflardan gözüktüğünden daha büyük olduğundan yürüyüş için uygun giyinmek önemlidir. Gölün çevresi ortalama 5 kmdir ve yürüyüş parkuru gölün çevresini yürümek için oldukça elverişlidir. Sonbaharda harika renklerin içerinden gölü bir tur yürümeden dönmeyin derim. Yürüyüş esnasında harika pozlar yakalayıp turuncu rengine doyabilir hatta gün batımını izleyebileceğiniz yerde göl kenarında dinlenebilirsiniz. Kış aylarında kar eşliğinde göl etrafını turlamasanız da en azından bir kısmını yürümenizi kesinlikle öneririm.
3-Abant Köşk ve ya Abant Göl Restoran’da sıcak kahvenizi yudumlayın.
Abant gölüne sıfır konumda bulunan Köşk otelin cafesinde ya da az daha ilerisinde olan Göl Cafe’de sıcak çikolata/salep/türk kahvesi keyfinizi sürebilirsiniz. Yürüyüş sonrası uğrarsanız tadından doyum olmaz.
4-Gölcük Göl ve Yedigöller’i ziyaret edin.
2-3 günlük bir tatil rotası planlıyorsanız Gölcük Göl ve ya Yedigöller’i günübirlik olarak ziyaret edebilirsiniz. Araç yolculuğu uzun olduğundan bu opsiyonu pas geçip ayrı bir tatil rotası için Yedigöller’in yolunu tutabilirsiniz. Yorulmak istemeyip hafta sonu dinlenmek isteyenler için 2. günü de Abant’ta geçirebilir ama gelmişken bir daha gelemem diyenleriniz hemen rota planlaması yapmaya başlayabilir.
Gölcük Tabiat Parkı Gezi Rehberi yazımı inceleyebilirsiniz.
5-Tarihi Bolu Evleri olan Göynük ve Mudurnu Evlerini ziyaret edin.
Tarihi Bolu Evleri, Bolu çevresine yayılmış olup Bolu merkezde 32, Göynük’te 114, Kıbrıscık’ta 2, Mengen’de 3, Mudurnu’da 207 ve Yeniçağa’da 2 olmak üzere toplam 360 adet koruma altına alınmış yapı bulunmaktadır.
Tarihi Bolu Evleri yoğun olarak Göynük ve Mudurnu’da olan bu evleri ziyaret etmek isterseniz, Abant tatili dönüş yoluna geçmeden tarihe bir yolculuk yapabilirsiniz.
Tarihi Bolu Evleri Gezi Rehberi Mudurnu&Göynük yazımı inceleyebilirsiniz.