Boston Gezi Rehberi
Amerika’nın en güzel öğrenci şehridir Boston.. Massachusetts (söylemesi çok zor kısaca Mass 🙂 ) eyaletinin göz bebeği olan Boston’ı öğrenci olup da bilmeyen yoktur.. Ah o güzel okullar yok mu, herkesin çok isteyip de gidemediği dünyanın en popüler okulları işte bu şehirdedir. Amerika’ya okul için gelen birçok öğrenci gibi ben de 2 senemi dolu dolu geçirdim bu güzel şehirde… 100’den fazla üniversitenin bulunduğu Boston’da, 250 binden fazla öğrenci yaşıyor. Üniversitelere ek dil okulları, kurslar, sertifika programları, hastanelerde eğitime gelen tıp öğrencileri ve daha bir çoğu.. Boston’da yaşayanların eğitim seviyesinin ne kadar yüksek olduğunu orada yaşayan halktan hemen anlaşılıyor desem yeridir. İnsan saygısının en üst seviyede olduğu, sokakları tertemiz güzel Boston’a gitmek isterseniz mutlaka bilmeniz gerekenleri sizin için bu yazımda derledim.
Boston’da ilginizi çekebilecek ve gezip görmek isteyebileceğiniz yerlerin listesini Boston’da Gezilecek Yerler yazımdan inceleyebilirsiniz.
BOSTON’A NE ZAMAN GİDİLİR?
Sonbahar
Uçak biletlerinin en pahalı olduğu dönem sonbahardır. Malum tüm öğrenciler, eğitimciler akın akın tatilden okullarına geri dönerler. Öğrenci olarak gelecek ve yurtta kalmayacaksanız ev aramaya biraz zaman ayırmanız ve Boston’a daha erken gelmenizi öneririm. Öğrenci popülasyonunun çok yüksek olmasıyla boş ev bulmanız zorlaşabilir. Güz döneminde evinizi ayarladınız ayarladınız; ara dönemlerde ev bulmak neredeyse imkansızdır!!
Sonbaharda rüya gibi bir Boston ile karşılaşırsınız. Boston ve Cambridge’i birbirinden ayıran Charles Nehri kenarında uzayıp giden harika nehir kenarı parkları vardır. Renk cümbüşü göz kamaştırır. Çektiğiniz her fotoğraf mı güzel çıkar, inanılmaz.. Sonbaharın her rengi mevcuttur Boston’da; kırmızı, turuncu ve sarının her tonu 🙂 Havaların hafiften soğumaya başlaması ile Ekim ayında tatlı yağmurlar başlar mutlaka şemsiyenizi çantanızda bulundurun derim.
Kış
Boston’da kış ayları oldukça sert geçer. Özellikle Şubat ayının başlarında kar fırtınası kesinlikle sokağa çıkmanızı engelleyecek şekilde şehri esiri altına alır. Kar fırtınası genellikle 3 hafta boyunca devam edebiliyor. Amerikalıların tüm marketleri yağmala sebepleri bu aslında; sizde mutlaka buz dolabınızı doldurmalısınız fırtınanın ne kadar süreceği belli olmuyor. Kar fırtınasına daha önce hiç denk gelmediyseniz; “Oley! kar topu oynarız, okul iş tatil olur, eğleniriz!” gibi düşünmeyin. Hava -20 derecelere kadar düşer. Dondurucu bir soğuk ile tipi şeklinde kar her yeri kaplar. Park halindeki araçların tamamı karda kaybolur. Bu yüzden insanlar sürekli arabalarını kaplayan karı küremek için uzun süre uğraşırlar. Hatta hava limanı kapanır ve aktarma yerinde öğrenciler tatil dönüşü mahsur kalabilir (gerçekler)! Hava durumunu takip etmek ona göre uçak biletleriniz satın almak önemlidir.
Boston’da öğrenci nüfusunun vermiş olduğu eğlenceyi sokakta kayak yapan insanlar ile birlikte yaşayabilirsiniz. Termal tayt ve termal thsirt ile oldukça vakit geçirmeniz gerektiğini söyleyebilirim. Termaliniz olmadan asla sokağa çıkmayın çünkü Türkiye vücudumuz Boston şartlarına kesinlikle hazır olmayacaktır. Boston’ın güzelliği yine Charles Nehrinin donması ile inanılmaz gözükür. Doğanın bembeyaz görüntüsü sizi büyüleyecek, göletlerin manzarası ile tüm o öğrenci stresinden çıkıp Boston’ın keyfini süreceksiniz.
İlkbahar
Boston karların erimesi ile birlikte ilkbahar’da yine muazzam güzelliğine kavuşur. Kışın sona ermesi havanın güzelleşmesi ile bütün öğrenciler kendini sokağa atar. Son sınıf olanlar ya da Boston’dan taşınacakların son dönemi olduğundan iş hayatına geçmeden önceki dönemi eğlenerek geçirirler. Nisan ayında Spring Break adı altında öğrencilerin bir hafta tatili oluyor. Uçak bilet fiyatları yine en yüksek seviyelerinde olup öğrenciler gruplar halinde güneye Miami, Cancun gibi yerlere tatile gidiyorlar. Mayıs ayı geldiğinde ise öğrenci aileleri şehre akın eder ve okulların mezuniyet törenleri başlar. Cıvıl cıvıl olan şehir dahada kalabalıklaşır ve turistlerinde gelmesi ile en güzel mevsimi yaşar. Cherry blossom ağaçlarının verdiği güzelliğin şehrin her yerine dağılması o güzel pembe tonun anneler gününe denk gelmesi ise ailenizle geçirebileceğiniz en güzel mevsim diyebilirim.
Yaz
Öğrencilerin pekte şehirde kalmadığı yaz aylarında Boston olukça sakin ve sokaklarını turistlere teslim etmiş gibidir. Yaz okulu, staj, sertifika programı gibi ekstra yaz dönemi eğitimleri hariç öğrenciler genellikle yazın ülkelerine ya da şehirlerine dönerler. Çoğunluğu uluslararası öğrencilerin oluşturduğu okullar Mayıs ayında yaz dönemine girerler ve Ağustos’ta yeni sömestr ile eğitime kaldıkları yerden devam ederler.
Yaz aylarında hava oldukça güzeldir. Ancak Amerika’nın genel bir problemi olan aşırı klima kullanımı Boston’ı da etkisi altına almıştır. Okullara devam eden öğrenciler için okulun içine girdiğiniz anda buzdolabı hissi ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumu kütüphaneler, müzeler, metro, otobüs gibi toplu taşıma araçları izler gider… Turist olarak gezecek iseniz yanınıza ufak bir ceket almanız yeterli olacaktır zira restoran ve cafe klimaları rahatsızlık derecesinde soğuk olamamaktadır.
BOSTON’A NASIL GİDİLİR?
Boston çok kalabalık nüfusa sahip değildir ancak öğrenci nüfusunun çok fazla olması ile oldukça yoğun kullanılan 1 tane uluslararası hava alanı vardır. Boston Logan Uluslararası Hava alanı (BOS) yurt içi ve yurt dışı tüm uçuşlar için kullanılabilen hava alanıdır. Türkiye’de Türk Hava Yolları (THY) ‘nın İstanbul Hava limanı’ndan (IST) günde 1 tane direkt uçuşu (aktarmasız) bulunmaktadır. Direkt uçtuğunuzda yolculuk süreniz İstanbul Havalimanı’ndan BOS’a 11-12 saat, BOS’dan İstanbul Havaalanı’na (IST) 9-10 saat aralığında olacaktır. Boston öğrenci yoğunluğu ve THY tarafından az sefer düzenlenmesi sebebi ile aktarmasız uçuşları diğer hava yollarına göre daha pahalıdır. Aktarmalı uçuşları incelemenizi de mutlaka tavsiye ederim.
Aktarmalı Uçuşlar
İstanbul’dan Boston’a THY’nin 2014 yılında başladığı direkt (aktarmasız) uçuşlarına başlaması ile herkes derin bir nefes almıştı. Uçuş fiyatları pahalı olsa da bir çok öğrenci direkt uçuşu tercih edebiliyor ancak benim vaktim var aktarma yapabilirim dediğiniz noktada kendinizi aktarmalı uçuş ararken bulabilirsiniz.
Aktarmalı uçuşu seçerken en başta dikkat edilmesi gereken nokta fiyatı ucuz diye araştırma yapmadan uçak biletini hemen satın almak olmamalıdır. Özellikle Kanada ve İngiltere gibi ülkeler hava alanında transit vize istiyorlar. Uçuş öncesi bu durumu öğrenmek ya da uçuşa çok az bir süre kala başvurulan transit vizenin reddedilmesi gibi anlamsız durumlar ile karşılaşılabiliyor. Hiç durumu riske atmayıp önce Amerika uçuşlarında transit vize istemeyen ülkeleri belirlemek çok doğru olacaktır.
Thy uçuşlarına başlamadan önce Boston uçuşlarımda en çok tercih ettiğim aktarma Almanya aktarmasıydı. Lufthansa Hava Yolları aktarma hava yolu olarak Munih veya Frankfurt’u kullanmaktadır. Amerika dışında farklı bir ülkeye Almanya’dan aktarma yaparken transit vize isteyecekken, Amerika uçuşları için Almanya’da transit vizeye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Aktarma Süresi
Aktarma yapacağınız hava yolunu belirledikten sonra aktarma sürelerini mutlaka kontrol etmelisiniz. Özellikle Avrupa hava alanları oldukça büyük olduğundan iniş yapılan kapı ile transfer yapacağınız kapı arası oldukça uzak olabilir. Yürüyerek kapıya gidildiğinden hatta terminaller arası geçiş olabileceğinden sadece 1 saatiniz yürümek ve yeni kapıyı bulmak ile geçebilir. Bazı hava alanlarında ise hava alanı içindeki trene binip gitmek istediğiniz terminale ancak öyle ulaşılabiliyor. Hatta uçağınız 1 saat ya da daha fazla rötar yapabilir. Tüm bu aksilikler göz önünde bulunduğunda aktarma süresi mutlaka minimum 3 saat olmalıdır.
İnternet üzerinden bilet araştırması yaparken sadece hava yolu şirketlerinin İnternet sitesi değil, tüm uçuşları gösteren ve karşılaştıran Skyscanner, Expedia ve Kayak gibi İnternet sitelerinden bilet satın alabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken bir şehirde birden fazla hava alanı olduğundan aktarma yapacağınız hava alanının mutlaka aynı olmasıdır. Aman diyim! Avrupa’da böyle bir durum ile karşılaşılırsa aktarma vaktiniz olsa dahi Schengen vizeniz yok ise indiğiniz hava alanından çıkış yapamazsınız.
HAVA ALANINDAN BOSTON ŞEHRİNE ULAŞIM
Silver Line ile Ulaşım
Hava alanı çıkışında otobüs durakları mevcuttur. Bu duraklardan geçen hava alanı otobüslerinden Route SL1 numaralı tepesinden South Station yazan otobüse binerek South Station’a gidebilirsiniz. Bu hat Silver Line (Gümüş Hat) olarak adlandırılıp ücretsiz olarak South Station ile Hava alanı arasında shuttle gibi çalışmaktadır. South Station’da indiğinizde Red Line (Kırmızı Hat) ya da şehirler arası trenlere ulaşım sağlayabilirsiniz.
Airport Shuttle ile Ulaşım
Hava alnı çıkışı otobüs duraklarından binebileceğiniz Route 22, 33, yada 55 numaralı otobüslerdir. Bu otobüs hava alanı shuttle hizmeti verip metronun Blue Line (Mavi Hat) Airport (hava alanı) durağına ring gibi düzenlenmektedir. Tek yön CharlieTicket ücreti $2.65 ‘dir.
Logan Express ile Ulaşım
Boston merkezi olan Back Bay ve Boston’a yakın diğer şehirlerden Braintree, Framingham, Woburn ve Peabody’dan ulaşım sağlanabilen özel bir ekspres otobüstür. Logan Express bilet ücreti $7 ‘dır.
Taksi ile Ulaşım
Ellerinde bavulları ile tüm bu aktarma işine girmek istemeyen yolcuların tercihi olan taksi ile Boston şehir merkezinden hava alanına ortalama $25 – $45 arasında bir tutar ile rahatlıkla seyahat edebilirsiniz.
Boston taksi tarifesi:
Başlangıç tutarı: $2.60
Km başı ücret: $1.76
Bekleme ücreti (1 saati): $28.00
*Taksi yerine telefona indirilen uygulamalar ile araç çağırabilirsiniz. Uber, Lyft vb. bir çok şirket bu işi yapmakta ve taksiden çok daha uygun fiyata seyahat etmenizi sağlamaktadır.
BOSTON ŞEHİR İÇİ ULAŞIM
Boston şehir merkezi birbirinden güzel görülmesi gereken yerlere sahip olduğundan en güzel gezme yolu yürüyerek olacaktır. Ama bazı yerler vardır ki yorgunluktan artık yürümeye mecaliniz kalmadığında en yaygın ulaşım aracı olan metro imdadınıza koşar. Otobüs de Boston’da oldukça tercih edilir. Metro gitmek istediğiniz her noktaya ulaşım sağlayamayacağından otobüs ile daha kısa ulaşım yolları keşfedebilirsiniz.
Metro (T) ile Ulaşım
Boston metrosu Amerika’nın ilk metrosu olup oldukça eski bir altyapıya sahiptir. 4 ana renkten oluşur; Green Line (Yeşil Hat), Red Line (Kırmızı Hat), Orange Line (Turuncu Hat) ve Blue Line (Mavi Hat) ‘tır. Boston metrosunun ismi T (Taking the T) tren olarak olarak adlandırılır. Metronun girişlerindeki tabelalarda T yazar. Boston metrosu 24 saat çalışan metrolardan değildir. Yaz tarifesi ve kış tarifesi uygulanarak metro genellikle saat gece 01:00 ‘ye kadar çalışmaktadır.
Kırmızı, Turuncu ve Mavi hatlar daha çok NYC metrosuna benzeyip uzun vagonları vardır. Tüm metrolar Boston şehir merkezinde yerin altından gittikten sonra şehir merkezinden uzaklaştıkça yer yüzeyinden gitmeye başlarlar.
Yeşil hat diğer hatlardan tarzı ve tipiyle farklıdır. 2 vagondan oluşan daha çok tramvay görüntüsü ile şehir merkezinden sonra 4 farklı hatta ayrılır ve yer yüzeyine çıkıp ana caddeden trafik içerisinde ilerlemeye başlar. Şehir merkezinden uzaklaştıkça kendisi için yapılmış yola girerek trafik ışıklarında durur.
Otobüs ile Ulaşım
Lokal otobüsler metro hatlarıyla oldukça entegre çalışmaktadır. Metrodan indikten sonra gideceğiniz mesafe uzak ise otobüse aktarmalı binip hızlıca gitmek istediğiniz noktaya ulaşabilirsiniz.
Otobüs saatleri ile ilgili oldukça gelişmiş App’ler bulunur. Canlı olarak hangi otobüsün hangi durakta olduğunu harita üzerinde takip edip ineceğiniz durağı önceden görebilirsiniz. Yabancı bir şehre ilk gidildiğinde ulaşım oldukça problem çıkartsa da bu App’ler sayesinde kolaylıkla ulaşım sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.
Otobüslerde CharlieCard ile ya da nakit ödeme yapabilirsiniz. Ücretleri otobüsün lokal olup olmadığıyla ilgili değişkenlik gösterebilir. Tüm otobüs fiyatlarını buradan inceleyebilirsiniz.
Banliyö Treni ile Ulaşım
Banliyö treni (Commuter Rail) Şehir içi ulaşımında pek tercih edilmese de Boston dışında yaşayanlar için büyük kolaylık sağlamaktadır. Şehirler arası ulaşım için düşünüldüğünde kimi zaman uçak bilet fiyatlarından bile pahalıya gelmektedir. Hafta içi standart olan fiyatları hafta sonu farklı bir fiyat tarifesine geçip daha pahalı olmaktadır. Fiyat tarifesini ve tren hatlarını detaylı olarak buradan inceleyebilirsiniz.
CHARLIECARD
CharlieCard tüm metro duraklarındaki makinalarda veya gişedeki görevliler tarafından satılmaktadır. CharlieCard’ı ücretsiz olarak makinalardan alıp içerisine dilediğiniz noktada para yatırabilir ve tüm şehir içi ulaşımlarınızda kullanabilirsiniz.
CharlieCard ücret tarifesi:
- One-Way (Tek yön) CharlieCard ücreti $2.40 ‘dır. Bu bilet ile 2 saat içerisinde lokal otobüslere ücretsiz aktarma yapılmaktadır.
- One-Way (Tek yön) CharlieTicket yada nakit bilet ücreti $2.90 ‘dır.
- Lokal Otobüs One-Way (Tek yön) CharlieCard ücreti $1.70 ‘dır. Bu bilet ile 2 saat içerisinde lokal otobüslere ücretsiz aktarma yapılmaktadır.
- Lokal Otobüs One-Way (Tek yön) CharlieTicket yada nakit bilet ücreti $2.00 ‘dır.
CharlieCard Sınırsız Kart Ücretleri:
- 1 günlük sınırsız CharlieCard ücreti $12.75 ‘dir. Satın alındığından itibaren 24 saat geçerlidir.
- 7 günlük sınırsız CharlieCard ücreti $22.50 ‘dır. Satın alındığından itibaren 7 gün geçerlidir.
- Aylık sınırsız CharlieCard ücreti $90 ‘dır. 1 takvim ayı geçerli olur.
**Sınırsız olarak satın alınan CharlieCard; Metro, Lokal Otobüs, Silver Line (Gümüş Hat), Commuter Rail Zone 1A (Banliyö treni), Charlestown Vapuru ‘nda geçerlidir.
**Tüm bu ulaşım şekillerinin en kullanışlı olanlarını yazımda paylaştım. Ancak daha detaylı ücret tarifelerini buradan inceleyebilirsiniz.
Öğrenciler için CharlieCard
Ortaokul ve Lise Öğrencileri için CharlieCard
Ortaokul ve Lise öğrencilerinin yararlanabileceği öğrenci kartı eğer okulun MBTA ile anlaşması var ise indirimli olarak öğrenci CharlieCard ‘ına başvurma hakkı kazanılıyor. Sadece öğrenciler değil ebeveynleri de bu başvuru hakkını öğrenciler ile birlikte kazanmaktadır.
2 çeşit öğrenci kartı vardır;
M7 Card:
- Eylül – Haziran ayları arasındaki geçiş hakkı önceden yükleniyor.
- Temmuz ve Ağustos ayı için kart içerisinde nakit para yükleyip bu kalan 2 ay da kullanım sağlanabiliyor.
- Fiyat okulların indirim oranına göre değişiklik gösteriyor.
- Metro, Otobüs ve Commuter Rail Zones 1A, 1, ve 2 hatlarında limitsiz kullanım sağlıyor.
- Commuter Rail Zones 3 – 10 arasındaki hatlarda normal ücretten %50 indirimli yararlanılabiliyor.
S-Card:
- Yıl boyunca kartın içine nakit ya da geçiş hakkı yüklemesi yapılabiliyor.
- Aylık $30 ücret ile limitsiz metro ve otobüs kullanımı sağlıyor.
- Tüm Commuter Rail hatlarında normal ücretten %50 indirimli yararlanılabiliyor.
**11 yaş ve altındaki çocuklar yanlarında ebeveyni ile bir yetişkin geçiş ücreti basıldığında ücretsiz olarak ulaşım araçlarını kullanabiliyor. Yetişkin başına en fazla 2 çocuk kabul ediliyor.
Üniversite Öğrencileri için CahrlieCard
2 yıllık, 4 yıllık veya yüksek lisans yapan üniversite öğrencileri okudukları okulun MBTA ile iş birliği yapması durumunda okul aracılığı ile aldıkları öğrenci kartında bilet fiyatlarında %11 indirim uygulanır.
İndirimli alacağınız kart her okul için geçerli olmuyor maalesef.. Öğrenciyseniz sadece başvuru yapmanız yetmemektedir. Okulunuzun MBTA ile anlaşması yok ise okulun öğrenci işleri ile görüşüp böyle bir talebiniz olduğunu bildirebilirsiniz.
Charliecard’ı sömester bazlı alabilirsiniz. Öğrenci ebeveynleri de bu indirimden yararlanabilmektedir. Hatta bazı okullar MBTA ile anlaşmalarına göre %11’den çok daha fazla indirime sahip olabiliyor.
BOSTON’DA NEREDE KALINIR?
Otel fiyatları Boston şehir merkezinde sizi şaşırtacak kadar pahalı olduğu dönemler olabilir. Özellikle öğrenci mezuniyetlerine denk gelen ziyaretler oldukça pahalıdır ve şehirde kalacak yer dahi bulamayabilirsiniz. Booking.com’dan size uygun olabilecek fiyat aralığını filtreleyip ön araştırmadan sonra uygun otel yakalanması durumunda ev kiralamak ile uğraşmamak en doğrusu olacaktır. Boston’da ucuz olabilecek kış sezonuna ise dikkat lütfen… Booking.com’da ücretsiz iptal seçeni olan oteller ödemeyi hemen yapılan otellerin neredeyse 2 katı fiyatlı olabiliyor. O yüzden gitmeden ödemelerinizi yaparsanız fiyat açısından avantaj yakalamış olursunuz.
Otelde kalmak dışında AirBNB.com yada Homeaway.com üzerinden ev kiralanabilir ancak evin konumu çok önemlidir. Toplu taşıma araçların eve mesafesi, evin şehir merkeze ne kadar uzak olduğu mutlaka kontrol edilmelidir. Aman diyim yoksa araba kiralamak zorunda kalabilirsiniz. Kalacağınız konum otel yada eve Boston Gezilecek Yerler yazımda belirttiğim ve görmek istediğiniz yerlere uzak olamaması zaman avantajınız açısından sizin yararınıza olacaktır.