Yedigöller Gezi Rehberi
Yedigöller 1642 hektar alana yayılmış olan havzanın heyelanlar sonucu oluşturduğu vadilerin önlerinin kapanması sonucu 7 adet gölden oluşur. Yedigöller sırası ile Nazlıgöl, Kurugöl, İncegöl, Sazlıgöl, Deringöl, Büyükgöl, ve Seringöl olmak üzere toplam 7 gölden oluşur. Heyelanların sonucu vadilerin kapanması ile oluşan bu göller birer set gölüdür. 2 platodan oluşan havzada göller arasında 100 metre yükseklik farklı vardır. Göllerin en büyüğü isminde de belli olduğu gibi Büyükgöl, en derini ise Deringöl’dür.
Yedigöller havzası 1965 yılında Tarım ve Orman Bakanlığınca Yedigöller Milli Parkı olarak 1. derece koruma altına alınmıştır. İlk alabalık istasyonunun kurulduğu Yedigöller Büyükgöl’de canlı alabalık yetiştirilmektedir.
Yedigöller doğa harikası olan ormanlarında bol çeşitli ve karışık bitki örtüsü bulunur. Kayın, gürgen, meşe, kızılağaç, akçaağaç, karaağaç, titrek kavak, sarı ve kara çam, köknar, fındık, ıhlamur ve dişbudak gibi birçok ağaç türü milli parkta mevcuttur. Ziyaretçilerin dikkatinin çekilmesi için bu büyük ve zengin ormanda ağaç isimleri tabelalarla gösterilmektedir.
Yedigöller Nerede
Yedigöller Bolu ili sınırları içerisinde olup Bolu merkeze 42 km uzaklıktadır. Karadeniz bölgesinde konumlanan ve oldukça engebeli bir arazide ufak fak 7 adet gölde oluşmuş bir milli parktır. Zengin bitki örtüsü ve kaynakları ile birlikte bir doğa harikası olup özellikle sonbahar aylarında ziyaretçi akınına uğramaktadır.
Yedigöller’e Ne Zaman Gidilir
Yedigöller Milli Parkının en popüler ziyaret mevsimi Sonbahar’dır. Doğa harikası olan Yedigöller’de yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı tonlarının karşımınım ne kadar muhteşem olduğuna ancak Kasım ayında şahit olabilirsiniz. Aralık ayından sonra ise kar yağışının yoğun olduğundan dolayı Yedigöller’e ulaşım oldukça sıkıntılı olup yollar kapandığından kar manzarası severler Yedigöller yolundan geriye dönmek zorunda kalmaktadır.
Kışın karla kaplı Yedigöller’i ziyaret etmek isteyenler için Bolu – Yedigöller güzergahı kapandığı için Yeniçağa–Mengen–Yazıcık veya Devrek- Yazıcık güzergahını kullanarak Yedigöller’e ulaşabilirler. Kar manzarasında kamp yapmakta bir başka olsa gerek…
İlkbahar ayları hava durumu serin ve yaz ayları sıcak olduğundan Yedigöller’de kamp yapmak ve gezmek için oldukça uygun mevsimlerdir. İlkbahar ve yaz aylarında yeşil tonlarında kaybolmanı tadı daha başka olacaktır. Ocak ayı en soğuk ay olduğundan dolayı Yedigöller’i Nisan – Kasım ayları arasında ziyaret etmek en uygunudur.
Yedigöller’e Ulaşım
Yedigöller Milli Parkı İstanbul’dan 300 km olup ortalama 4 saat, Ankara’dan 230 km olup ortalama 3,5 saat uzaklıktadır. Bolu merkezden ise 43 km olup yol oldukça engebeli olduğundan 1,5 saat sürmektedir.
Yedigöller’e özel araç dışından turlarla gitmek mümkündür. Yol engebeli ve uzak olduğundan milli parka her hangi bir otobüs seferi düzenlenmez. En konforlu ulaşım özel araç ile olandır. Kamp severlerinin akınına uğradığından karavan seyahati de oldukça popülerdir.
Yedigöller’e yakın ilgi çekici rotalar:
- Abant Gölü: Yedigöller’den 80 km 2 saat
- Gölcük Gölü: Yedigöller’den 57 km 1,5 saat
Abant Gezi Rehberi yazımı inceleyebilirsiniz.
Tarihi bolu evleri Yedigöller ile aynı ruta dahil edilmesi durumunda yol çok uzayacak ve 1 güne sığdırılamayan bir seyahat rotası oluşacaktır. Abant konaklaması sonrası Yedigöller ziyareti en çok tercih edilen rotaların başında gelir.
Yedigöller Milli Parkı Giriş Ücreti Nedir
Yedigöller Milli Parkı birinci derece koruma alanında olduğundan dolayı Abant ve Gölcük Gölü gibi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından giriş fiyat tarifesine sahiptir. Araç ve yaya girişlerinde farklı fiyat tarifesi uygulanmaktadır.
Yedigöller Milli Parkı 2020 fiyat tarifesinde otomobil ücreti 21 TL, yaya girişleri ise kişi başı 7 TL‘dir. Karavan ve çadır ücretleri de ayrı fiyatlandırılır. Karavan ile konaklama günlük 45 TL, çadır ile konaklama günlük 40 TL ‘dir. Araç tipine ve konaklama şekline göre güncel ücretleri buradan inceleyebilirsiniz.
Yedigöller’de Konaklama
Yedigöller Milli Parkın içerisinde konaklama imkanı mevcuttur. Bungalov evlerin hizmet verdiği konaklama noktalarının yanı sıra karavan ve çadır ile konaklamaya da izin verilmiştir. Bungalov evler toplam 18 üniteden oluşup 72 yataklıdır.
Deringöl kenarında otopark mevcut olup karavanın ücretsiz olan otoparka çekip konaklama yapılabilir. Çadır kurma alanlarında ise çadırınızı kurup doğa tatili yapılabilirsiniz.
Yedigöller Gezilecek Yerler
Yedigöller
- Nazlıgöl
- Kurugöl
- İncegöl
- Sazlıgöl
- Deringöl
- Büyükgöl
- Seringöl
Birbirlerine oldukça yakın olan 7 göl 2 platodan oluşmaktadır. Yedigöller milli parkından girişinde ilk karşımıza çıkan göl Nazlıgöl olup fotoğraf çekilmek isteyenlerin favori gölüdür. Nazlıgöl’ün suları taştığında dolan Kurugöl yılın büyük bölümü kuru geçtiğinden ismini buradan almıştır ve 150 metrekare ile oldukça küçüktür.
İnce ve uzun yapısıyla İncegöl’ün yanında Sazlıgöl vardır ve tamamen sazlıklardan oluşmuştur.
Derinliği 10 metreyi bulan Deringöl’de avlanmak serbesttir. 24.895 metrekarelik alanda olup göllerin en büyüğü olan Büyükgöl’de kamp severlerin gözdesidir. Seringöl ise Büyükgöl’ün hemen yapında olup ufak bir şelale ile birbirine bağlıdır.
Kapankaya Tepesi
Kapankaya Tepesi Yedigöller milli park girişinin dışında olup araç ile dönüş yolunda uğranabilecek noktalardandır. Yedigöller sınırları içerisinde olan Kapankaya seyir terasına çıkıldığında göller tepeden eşsiz manzarası ile adete görsel şölen sunmaktadır. Fotoğraf çekip doğanın tadını çıkarmak isteyenlerin en uğrak yeridir. Yedigöller parkın içerisinden 6-7 km’lik bir mesafede olup doğa yürüyüşünde olanların uğrayabileceği noktadadır. Yol üzerinde Pisagor Ağacı, Anıt Ağaç, Geyik Üreme Tesisi, Gülen Kayalar ve Dilek Çeşmesi’de ziyaret edilebilir.
Pisagor Ağacı
Yedigöller’deki en ilginç ağaçlardan birisi olan Pisagor Ağacı iki ağacın birleşerek dik bir üçgen oluşturması ile matematik dehası olan Pisagor’un teoremindeki sonsuzluk kavramını yansıttığı düşünülmektedir. Ziyaretçilerin oldukça dikkatini çeken ağacın ziyaretçisi bol olmaktadır.
Geyik Üretme Çiftliği
Yedigöller milli park olmadan önce bu bölgede geyiklerin yaşadığı bilinirmiş. Geyiklerin avlanması sebebi ile nesli tükenme durumu ile karşı karşıya kalınınca geyiklerin korunması ve neslinin çoğaltılması için Geyik Üreme Tesisi kurulmuştur.
Yığılca Saklıkent Şelalesi
Düzce sınırları içerisinde kalan Yığılca ilçesindeki Saklıkent Şelalesi, Yedigöller güzergahı üzerindedir. Yedigöller’e 40 km uzaklıkta olan şelaleyi kamp severler ziyaret etmektedir. Dağ yürüyüşü yapılması ile meşhur olan şelale etrafında piknik alanları da vardır.