nocomments

New York Gezi Rehberi

İlk göz ağrım, yurt dışında gördüğüm ilk şehir, ilk kez yalnız yaşadığım, dolu dolu 3 senemi geçirdiğim göz bebeği şehrim New York… Sessizce havaalanı kapısında beklediğim o ilk anı dün gibi hatırlıyorum. Tek görmek, yaşamak istediğim şehre uzun bir yolculuk bekliyordu beni. Karış karış sindire sindire her yerini tekrar tekrar gezdiğim rüya şehirdeki tecrübelerimi sizlerle paylaşmak istedim. Bu tecrübelerimden kendi gezi planınız ve kaç gün kalmanız gerektiğine dair fikir edinebilirsiniz.

New York’a plan yapmadan önce karar vermeniz gereken ilk olarak hangi aylarda gezinizi planlayacaksınız. Uçak bilet fiyatları sırf ucuz diye kar fırtınasının olduğu dönemde New York’a gelmek istemezsiniz. Her yer kapalı, tüm marketler yağmalanmış, hatta hava alanı kapatılmış siz aktarma noktasında mahsur kalmışsınız.. Aman tahtalara vurun 🙂 Kış ve yaz aylarını uç noktalarda yaşayan New York’ta benim fikrimi soracak olursanız en güzel mevsim sonbahardır. Ne çok sıcak, ne çok soğuk ortasını alalım lütfen.

NEW YORK’A NE ZAMAN GİDİLİR?

New York’ta Kış

Manhattan, NYC

Şubat başında New York’a gitmiş birisi olarak soğuk havanın ne demek olduğunu hava alanından çıktığım ilk anda anlamıştım. Hava genelde 0 derecenin altında seyrettiğinden Türkiye’de kullandığımız kumaş kabanlar yeterli değildir. Kış aylarında ziyaret planlıyorsanız mutlaka kar montu olarak da geçen termal ya da kaz tüyü montları yanınıza almayı unutmayın. Günün uzun saatlerini New York’u keşfetmek için dışarıda gezerek geçirileceğinden (hiç sevmeseniz de) termal taytları atkı, bere ve eldiven üçlemesinin yanında bavulunuza koymayı ihmal etmeyin. Çünkü kış ayları oldukça kar yağışlı geçmektedir. Tatilinizde aklınızda kalan tek hatıranın ‘hava çok soğuktu’ olmasını elbette istemezsiniz. Kış aylarının ise ayrı güzelliğinin olduğunu (kar fırtınası hariç), New York’u keşfetmenin mevsimi olmadan her mevsimin kendisine ne kadar yakıştığını göreceksiniz.

New York’ta İlkbahar

Roosevelt Island, NYC

İlkbahar şehirdeki karların erimeye başlayıp bol bol sağanak yağışların olduğu mevsimdir. Mayıs ayında bile 1 gün öncesi günlük güneşlik iken ertesi gün sırılsıklam olunabilecek hava durumu ile karşılaşılabilir. Sağanak yağışların çok olması sokaklarda ve parklarda gezmeyi biraz engelleyebilir. Bu mevsimde yağmur botu ve su geçirmez montun mutlaka bavulunuzda olduğundan emin olun (şemsiyeyi söylemiyorum, yağmurlu havada her köşe başında seyyar satıcılar şemsiye satıyor $5). Zira böyle bir sağanak yağış ile Türkiye’de asla karşılaşmayacaksınız. Ancak güneşli havalara denk gelirseniz Japon kiraz çiçek ağacı olarak bilinen Cherry Blossom ağaçlarının yerlere dökülmüş pembe çiçekleri (efsane güzellikte) ile kendinizi bambaşka bir dünyada hissedeceksiniz. Hafif rüzgarda sokakları saran pembe çiçeklerin havalanması ile New York’un tadı damağınızda kalacak.

New York’ta Yaz

Central Park, Manhattan, NYC

Hava sıcaklığının ve nemin oldukça yükseldiği yaz ayları New York’a turistlerin en çok gelmeyi tercih ettiği mevsimdir. Okulların kapanması ile şehirdeki öğrenci nüfusunun azalması ve çalışan kesimin şehir dışı eğitim programlarının yaz aylarına denk gelmesi New York’un normalden daha sakin olmasını sağlar. Öğrencilerin çoğunluğu farklı eyaletlerden geldikleri için evlerine dönmeleri ya da mezun olup gitmeleri ile şehir biraz olsun sakinleşir. Ancak buna doğru orantıda gelen turist ziyaretleri ile New York sokakları ellerinde fotoğraf makinesi olan insanlarla dolup taşar. Hava sıcak olunca Amerikalılar klimalar konusunda oldukça bonkör davranıyor. Yaz aylarında yanımızda mutlaka olması gereken kot ceketleri sakın unutmayın. Zira metro, otobüs, müze, kütüphane vb. yerlerin klimaları dondurucu şekilde çalışmaktadır (sanırsın metroda kar yağıyor). Yaz aylarında açık ayakkabı giydiğinize hiç bu kadar pişman olmayacaksınız.

– Noldu sana Ağustos ayında neden hastasın?
– New York’taydım, klima çarptı…
– Hadi canım ordan, çok gezdim demiyorsun da 🙂
– ???

New York’ta Sonbahar

Central Park, Manhattan, NYC

New York’u filmlerdeki gibi muhteşem gösteren işte benim mevsimim Sonbahar… Tüm parkların olağanüstü manzaralar verdiği, ağaçların kırmızı, turuncu, sarı renkleri ile görsel şölen oluşturduğu en güzel ayları Eylül ve Ekim’dir. İlkbahar kadar sağanak yağışlar olmasa da yağmur yağabileceğini yine de göz önünde bulundurun. New York’u sonbahar renk cümbüşü ile gördüğünüzde bu şehre aşık olacaksınız… Havanın o bunaltıcı yaz sıcaklığının kalmadığı, geceleri serin olan sonbahar, git gide kışın gelmesi ile hava soğuyacaktır. Ağaçlar yavaş yavaş yapraklarını dökmeye başlarken yağmurlar başlayacak ve New York “Kasım’da aşk başkadır” sözünün ispatı gibi romantik şehre dönüşecektir.

NEW YORK’A NASIL GİDİLİR?

New York dünyanın en kalabalık şehirlerinden birisidir. Bu kadar kalabalık olan bir şehrin hava yolu trafiğinin de çok yoğun ve kalabalık olduğunu tahmin etmek çokta zor olmasa gerek. New York çevresinde 2 tane uluslararası, 1 tane iç hatlar hava alanı vardır. John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı (JFK) ve Newark Liberty Uluslararası Havalimanı (EWR) Türkiye’den uçuşlarınızda kullanabileceğiniz uluslararası hava alanlarıdır. LaGuardia Havalimanı (LGA) ise ABD içindeki uçuşlarınızda kullanabileceğiniz iç hat hava alanıdır.

John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı (JFK) en popüler olan havaalanıdır. Türkiye’de Türk Hava Yolları (THY) ile İstanbul Havalimanı’ndan (IST) günde 2 tane direkt uçuş (aktarmasız) bulunmaktadır. Direkt uçtuğunuzda yolculuk süreniz İstanbul Havalimanı’ndan (IST) JFK’ye 11-12 saat, JFK’den İstanbul Havalimanı’na (IST) 9-10 saat aralığında olacaktır. Aktarmasız direkt uçuşlar en rahat uçuşlar olup aktarmalı uçuşlara göre bilet fiyatları daha pahalıdır. Bütçeniz doğrultusunda aktarmalı uçuşlara da bakmanızı tavsiye ederim.

Aktarmalı Uçuşlar

Aktarmalı uçuşlarda dikkat etmeniz gereken noktalar aktarma süreniz ve aktarma yapacağınız hava limanlarıdır. Aktarma sürenizin 2 saatin altında olması durumunda aktarma noktasında ufak bir güvenlik sırasına takıldığınız an uçağınızı kaçırabileceğiniz anlamına gelir. Aktarma sürenizin minimum 3 saat olması idealdir. Avrupa’da transit hava alanlarının çok büyük olması sebebi ile bineceğiniz New York uçağının kapısına gitmeniz için hava alanı içinde trene binmeniz ve 1 saat boyunca yol yürümeniz gerekebilir. Aktarmada zaman kaybetmek istemeyebilirsiniz ancak hava şartları ve pist yoğunluğundan dolayı uçağınızın rötar yapabilir. Aktarma süresi ne kadar uzarsa o doğrultuda uçak biletiniz daha uyguna gelecektir ama bir o kadar da yorgun seyahate başlayacağınız aklınızın bir köşesinde kalmasını öneririm.

Önemli olan bir diğer konu ise aktarma yapacağınız ülkenin iyi seçilmesidir. Kanada ve İngiltere gibi ülkelerin hava alanları transit vize istemektedir. Uçak biletini ucuza bulduğunuzda transit vizeye ihtiyacınız olup olmadığını mutlaka araştırın. Tüm seyahatinizi planladıktan sonra transit vizeye ihtiyaç duyduğunuzu öğrenmek seyahatinizi riske sokabilir. Ya da en kötü durum olan hava alanına gittiğinizde bu durumu öğrenmek yaşamak istemeyeceğimiz türden bir tecrübe olacaktır.

Kaynak: Delta Hava Yolları

Benimde oldukça tecrübe ettiğim Almanya aktarmalı Amerika uçuşları gayet başarılıdır. Lufthansa Hava Yolları ile Frankfurt Havalimanı (FRA) ve Münih Franz Josef Strauss Havalimanı (MUC) ‘dan aktarma yapabilirsiniz. Hollanda aktarmasını Delta Hava Yolları ile Amsterdam Schiphol Havalimanı (AMS)’ndan, Fransa aktarmasını da Air France Havayolu ile Paris’te Charles De Gaulle Havalimanı (CDG)’nından yapabilirsiniz. Fransa’ya giriş için geçerlilik izni ve süresi olan Schengen vizeniz ile 8 saatlik Paris aktarmanızda Champs-élysées’de bir kahve içip havaalanına geri dönmeye ne dersiniz (aktarmalı uçuşun en güzel yanı*).

Günümüzde uçak bileti araştırması yapabileceğiniz birçok İnternet sitesi vardır. Bu gibi sitelerden uçak bileti alırken aktarma yapacağınız hava alanının aynı olduğundan emin olmalısınız. Siteler en ucuz biletini ilk sırada göstermeye odaklı oldukları için site içinde filtrelerinizi doğru ayarlamanız önemlidir. Büyük şehirlerde birden fazla hava alanı olduğundan gidişinizde farklı hava alanı dönüşünüzde farklı hava alanı uçuşu karşınıza çıkabilir. Gidiş-dönüş Havaalanlarının isimlerini mutlaka kontrol etmelisiniz.

HAVA ALANLARINDAN NEW YORK ŞEHRİNE ULAŞIM

*JFK’den Manhattan’a Ulaşım

John F. Kennedy Uluslararası Havaalanı (JFK) 8 terminalden oluşan yani normal büyüklükte bir havaalanının 8 katı olan ve içinde AirTrain diye adlandırdıkları terminaller arası ulaşımı sağlamak amacı ile ring seferi düzenleyen treni olan yoğun bir havaalanıdır. JFK’ den Manhattan bölgesine ulaşmanın birçok yolu vardır.

JFK’den Tren ile Ulaşım

JFK Airtrain Haritası

JFK havaalanından AirTrain’e binmek için okları takip edip ring seferi yapan trene ulaşın. AirTrain’in Jamaica istasyonunda inin, buradan LIRR trenine binerek Manhattan’da Pennsylvania İstasyonuna (Penn Station) ulaşabilirsiniz. Penn Station’dan otel ya da kalacağınız evinize ulaşmak için ister metroya binin, isterseniz taksi tutun, isterseniz yürüyün.

Tren ile JFK havaalanından Manhattan’a ulaşım metrodan çok daha kısa ve konforludur. Tren ile yolculuk süre ortalama 30 dakika sürmektedir.

LIRR trenlerinde yoğun (peak) ve yoğun olmayan zaman için 2 farklı fiyat tarifesi uygulanır. Jamaica istasyonundan Penn İstasyonuna ücret yoğun olmayan zaman için tek yön $8.25’dir. Yoğun olan zaman (peak time) için ise $11.25’dir. Yoğun zaman saat 6:00-10:00 arasında ve saat 16:00-20:00 arasındadır.

Tren istasyonundaki makineden gideceğiniz son istasyonu seçip aldığınız biletler tren seyahatiniz süresince bilet kontrol görevlileri tarafından tren içinde kontrol edilir. Bilet almadan trene binerseniz bilet kontrolü sırasında görevli sizden bilet fiyatının 2 katı ücret tahsis edecektir. Yoğun olmayan zaman için almış olduğunuz tren bileti ile yoğun saatler arasında treni kullanırsanız ise, aradaki ücret farkını görevli sizden tahsis edecektir.

JFK’den Metro ile Ulaşım

JFK havaalanından AirTrain’e binip Howard Beach durağında inebilir Manhattan yönüne giden ve rengi mavi olan A metrosuna binebilirsiniz. Bir diğer alternatif olarak AirTrain’den Jamaica durağında inebilir yine Manhattan yönüne giden ve rengi mavi olan E metrosuna binebilirsiniz. İlk metroya bindiğiniz duraktan New York metrosunun haritasını almayı unutmayın. Yolculuğunuz süresinde nerede ineceğinize bakarsınız. JFK’ den Manhattan bölgesine giden metroların yolculuk süreleri genellikle 1 saatten fazla sürmektedir.

AirTrain ücreti tek yön $8.25’dir. Güncel fiyat için tıklayınız.

Metro ücreti tek yön $2.90’dir.

AirTrain ve Metro için Metrocard almanız gerekmektedir. Metrocard ücreti $1.00’dir. Metrocard’ı kullandıktan sonra içine tekrar yükleme yapabilirsiniz.

Güncel fiyatları buradan inceleyebilirsiniz.

JFK’den Taksi ile Ulaşım

Taksi ile hava alanından $60.00 – $75.00 arasında ücret ödeyerek Manhattan adasına gidebilirsiniz. Bu fiyata gişeler ve bahşiş dahil değildir. Taksi şoförleri yolculardan %15 bahşiş bırakmasını beklerler. Yoğun olan saatlerde ise taksi bulmakta zorlanabilirsiniz. Yol süresi 1 saatten fazladır.

*Newark Havaalanı’ndan Manhattan’a Ulaşım

New Jersey eyaletinde bulunan Newark Havaalanı New York’un en büyük 2. Havaalanı olup 3 terminali vardır. Bu havaalanında da JFK havaalanında olduğu gibi AirTrain’e binip New Jersey Transit tren istasyonuna giderek Penn İstasyonuna giden trene bilebilirsiniz.

AirTrain ücreti tek yön $8.25’dır. Güncel fiyat için tıklayınız.

LIRR trenin tek yön ücreti ise $12.50’dır.

Taksi ile Manhattan adasına $65.00 – $75.00 arasında ücret ödeyebilirsiniz. Bu fiyata ek yol ücretleri ve bahşiş dahil değildir.

*LaGuardia Havaalanı’ndan Manhattan’a Ulaşım

Şehrin en küçük hava alanı olan LaGuardia Havaalanı, ABD içindeki iç hat uçuşlarının ve Kanada ve ya Bahamalar gibi yakın ülkelere giden uçuşların olduğu bir hava alanıdır. Bu havaalanı metroya oldukça uzak bir mesafededir. Taksi ile Manhattan adasına $35.00 – $50.00 arasında ücret ödeyebilirsiniz.

NEW YORK ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

New York Şehri oldukça büyük olması ile birlikte çok geniş ve kapsamlı metro sistemine sahiptir. Şehrin sokakları ne kadar kalabalıksa yerin altı da bir o kadar kalabalıktır. Sokakları yürüyerek gezmeye çok müsaittir. Sokakların o güzelliğini metro, otobüs ağını çözmeye çalışırken kaçırmanızı istemem. Her sokağının her semtinin ayrı güzelliği kendine özgü tarzı vardır. Günlük gezi planınızı yaparken gezip görmek istediğiniz yerlerin birbirine yakın olmasını tercih etmenizle yürüyerek şehrin ayrı semtlerini gezebilirsiniz. Ancak daha uzak rotaları seçtiyseniz yürümek çok zor olacaktır. Trafik yoğunluğu ve araç park yeri bulmakta bir hayli zorlanacağınız için toplu taşıma araçlarını kullanmanız size büyük vakit kazandıracaktır.

Metro

Ulaşım seçeneklerinin en hızlısı ve günün 24 saati çalışan New York metrosu çok eski ve çok büyük olduğundan ziyaretçilerin ilk anda gözünü korkutur. Ancak artık teknolojinin çok geliştiğini herkesin elinde akıllı telefonlarının olduğunu hatırlatayım. Elinizde harita ile dolaşmaya, nerede olduğunuzu harita üzerinden çözmenize hiç gerek yok. Tabelaları okumayı biraz öğrenince telefonunuza NYC SUBWAY aplikasyonunu indirdikten sonra gidemeyeceğiniz yer kesinlikle yok, korkmayın kaybolmazsınız.

NYC metro haritasını buradan indirebilirsiniz.

Biraz püf noktalardan bahsedeyim. Metro hattı renklerden oluşmaktadır. Her renk bir hattı, renklerin üzerinde gösterilen harfler ve rakamlar o hatlardan geçen metroların isimleridir. Gitmek istediğiniz yerin önce hangi hatta (renkte) olduğuna karar verelim, sonra hangi durakta hangi metronun durduğuna göre o hattan giden doğru metroya binebiliriz.

Ekspres Metro

Gideceğiniz durak haritada ya da aplikasyonda beyaz nokta olarak gözüküyor ise ekspres metro durağı olarak geçmektedir. Ekspres metrolar her durakta durmadan sizi gideceğiniz yere daha hızlı ulaşmanızı sağlarlar. Gideceğiniz durak siyah nokta ise ekspres metroların bu duraklarda durmadığını ekspres olmayan yani her durakta duran metroya binmeniz gerektiğini gösterir.

Birde dikkat etmeniz gereken şehirde Uptown (yukarı mahalle) Downtown (aşağı mahalle) kavramının olmasıdır. New York haritasını gözünüzün önünüze getirdiğinizde gideceğiniz yön Bronx mu, Brooklyn mi yoksa Queens tarafında mı olduğuna göre o yöne giden metro durağını tercih etmelisiniz.

MetroCard

MetroCard tüm metro duraklarında satılmaktadır. Kart dolumlarını ister büyük istasyonlarda gişeden isterseniz her durakta mevcut olan kart dolum makinelerinden nakit veya kredi kartı ile yapılabilir. Türkiye’de kullandığınız kredi kartları yurt dışına açıksa bu makinelerde geçerlidir. Ancak New York ile Türkiye arasındaki saat farkı 7 saat olduğundan kredi kartı kullanımları Türkiye saatinde gece olacağından gece kurundan işlem görmüş olacaktır.

MetroCard kart ücreti $1’dır. Yüklemeler bu karta yapılacağından atmamanızı öneririm. Her yeni aldığınız kart için $1 kesilecek ve kartınızın içine bu $1 eklenmeyecektir.

  • Pay-Per-Ride MetroCard ücreti $2.90 ’dir. Kartınızın içine tek seferde $5.50 ve üzeri yükleme yaparsanız %5 bonus para kazanırsınız. Bonus kazanmak için karta yükleyeceğiniz minimum tutar $5.80, maksimum tutar $80 ’dır.
  • Tek kullanımlık Single Ride MetroCard ücreti $3.25 ’dır. Bu biletler sadece gişelerdeki makinelerde satılır ve 2 saat sınırsız kullanılır.
  • 1 gün sınırsız MetroCard kullanım seçeneği yoktur.
  • 7 günlük sınırsız MetroCard ücreti $32 ‘dır.
  • 30 günlük sınırsız MetroCard ücreti $132 ‘dır.

Gişedeki makineler sadece $1, $5, $10, $20 ve $50 banknotları kabul eder. $100 banknotu kabul etmez. $30 ve üzeri yüklemelerde makine $50 banknotu kabul eder.

Otobüs

Otobüs metro kadar tercih edilmese de metro duraklarının uzak olduğu bölgelerde otobüsü kullanılabilir. Otobüsler trafiğe girdikleri için metrolar kadar hızlı değildir. MetroCard otobüslerde de geçerlidir. Ücreti tek kullanımlık metro fiyatı ile aynıdır. Gideceğiniz yere göre ekspres otobüsler de vardır.

  • Ekspres otobüs ücreti tek kullanımlık $7’dir.
  • 7 günlük sınırsız Ekspres Otobüs MetroCard ücreti $64 ’dir ve metro, otobüs, ekspres otobüslerde kullanabilirsiniz.

Tren

Tren sistemi şehir merkezinden uzak noktalara hizmet vermektedir. Hava alanlarına gitmek için çok hızlı bir alternatif olan trenler, şehir dışı ulaşımda konforlu ulaşım için tercih edilir.

LIRR trenleri ile şehrin Doğusu olan Long Island bölgesine, PATH trenleri ile şehrin Batısı olan New Jersey bölgesine, Metro-North trenleri ile şehrin Kuzey’ine gidebilirsiniz.

Vapur

New York bölgelerinden bir diğeri olan Staten Island’a vapur ile geçilir. Bu vapur hizmeti ücretsiz olup Özgürlük Heykelinin oldukça yakınından geçer. Özgürlük Heykelinin bulunduğu adaya gitmek için ek ücret ödemek istemeyenler için bu ücretsiz vapur ile Özgürlük Heykelini oldukça yakından görebilirsiniz. Özgürlük Heykeli ayrıntıları için New York Gezilecek Yerler yazıma bir göz atın derim.

Taksi

New York şehri ile özdeşleşen sarı taksilerin resmi taksi olduğunu anlamanız için tepesinde taksi ehliyet numarası ve kapısında ücret bilgileri yazması gerekir. Taksinin müsait olduğunu tepesindeki numaranın yanması ile anlaşılır. Taksimetre başlangıç ücretleri $2.50’dir. İlerlediğiniz her dört blokta yaklaşık 400 metrede $0.50 atar. Trafikte kaldığınız her 1 dakika içinde ekstra $0.50 atmaktadır.

Trafiğin yoğun olduğu saatler için $1, gece kullanımlarında $0.50 ekstra ücretlendirme vardır. $20 üzeri banknot ile ödeme yapmak isterseniz taksi şoförlerinin almak istememe hakları vardır. Taksi fiyatlarına gişe ücretleri dahil değildir. Köprü, tünel veya ücretli otoban kullanırsanız ücreti sizin ödemeniz gerekir. Şoförden fişinizi istemeyi unutmayın. Ayrıca yolcuların %15 bahşiş ödemesi beklenir. Ekstra yolcu ve bavullarınız için ücret ödemezsiniz. Taksiler 3 kişi kapasitelidir. Taksi şoförü ön koltuğa yolcu almaz. 4. kişinin binmek istemesi durumda taksi şoförü yolcuyu almama hakkına sahiptir.

NEW YORK PASS SEÇENEKLERİ

Turistik olarak yapacağınız gezide New York şehrinin size sunmuş olduğu birçok turistik noktada ücretsiz ziyaret sağlayan 3 tip pass bilet tipi vardır.

  • Her şey dahil biletler
  • Ziyaret sayısını seç biletler
  • Paket biletler

3 tip pass bilet seçeneklerinin detaylı anlatımı içi New York Pass Seçenekleri yazımı okuyabilirsiniz.

**Pass biletleri ulaşım ağında geçerli değildir, ulaşım için ayrıca MetroCard seçeneklerini kontrol etmeniz gerekir.

Herşey Dahil Biletler

New York Pass ve The Sightseeing Pass New York biletleri size her şey dahil sınırsız kullanımlı hizmet sunar. Gün bazında fiyatlandırılan biletler satın aldığınız gün kadar ücretsiz giriş hakkı kazanırsınız. 1 ile 10 gün arasında bilet ücretleri farklılık göstermektedir.

Ziyaret Sayısını Seç Biletleri

New York Explorer Pass, The Seightseeing Flex Pass ve Select Pass New York biletleri ziyaret sayınıza göre size ücretsiz kullanımlı hizmet sunarlar. Seçeceğiniz ziyaret sayısına göre ücretlendirilen bu biletlerinde oldukça geniş ziyaret listeleri vardır. Hatta bu biletlere otobüs turu ile şehri keşfetme fiyatlarına dahildir. Üstü açık otobüslerle şehri turlarken ulaşım için ekstra giderlerinizden tasarruf sağlamış olacaksınız.

Paket Biletler

New York City Pass, New York C3 ve New York Digital Card biletleri paket halinde sunulur ve tek fiyat tarifeleri vardır. Sizin gezmek ve ziyaret etmek istediğiniz noktalar bu paket biletlerin içinde mevcutsa ve vaktiniz darsa bu bilet seçenekleri sizin için doğru karar olacaktır. Bazı cazibe noktalarına belirli oranda indirim bile sağlayabiliyorlar.

NEW YORK ETKİNLİK VE FESTİVALLER

New York’a uyumayan şehir demelerinin bir sebebi de katılacak aktivitelerin hiç bitmeyecek olmasıdır. Şehirde sene boyunca her kesimden insanın ilgisini çekebilecek birçok etkinlik ve festival düzenlenir. New York Şehri her yıl düzenli olarak yapılan etkinlik ve festivallerin yanı sıra dünyaca ünlü starların konserlerine, NBA maçlarına ve Broadway Showlarına ev sahipliği yapmaktadır. Ziyaretinizi planlamadan önce aylara göre listelediğim etkinlikleri kontrol edebilirsiniz. Eklemiş olduğum internet sitelerinden daha detaylı inceleme yapıp rezervasyon gereken etkinlik ve festivallere erken rezervasyon yaptırarak yerinizi garantileyebilirsiniz.

Etkinlik listesini detaylı incelemek için New York Etkinlik Rehberi yazımı okuyabilirsiniz.

NEW YORK’TA KONAKLAMA

New York’ta nerede kalacağınıza ziyaretinizi planlamaya başlamadan önce karar vermeniz gerekmektedir. Genellikle İnternetten online rezervasyon sitelerinde araştırma yaparken bütçemize en uygun otelleri filtreleyip fiyat karşılaştırmasını otel odalarına göre yaparız. Odasını çok beğendiğiniz bir otelin sizin gezip görmek isteyeceğiniz semte çok uzak olduğunu seyahatiniz başladıktan sonra fark etmek istemezsiniz. Otel rezervasyonunuzu gezmek istediğiniz semtlere daha yakın otellere yaparsanız hem yürüyerek istediğiniz yeri gezebilir hem de saatlerce metro aktarması yapmak zorunda kalmazsınız.

Listedeki ziyaret noktalarını detaylı okumak için New York Gezilecek Yerler yazıma bekliyorum.

AirBNB, Booking, Skyscanner’a alternatif olarak Homeaway sitesinden ev kiralama seçeneklerini inceleyebilirsiniz. New York konaklama için oldukça pahalı olacağından yakınlarınız aracılığıyla bir kaç ev kiralaması yapabilirsiniz. Craglist’ten kiralık evlere yada odalara bakabilirsiniz. Oda kiralamanız bütçe açısında çok daha doğru olacaktır.