nocomments

Amerika Vizesi Nasıl Alınır? Bilgi ve Öneriler

Dünyanın en çok ziyaret edilen ülkelerinden birisi olan Amerika Birleşik Devleti ülkeyi hangi amaç ile ziyaret edilecek ise o ziyarete uygun vize veriyor. ABD vizesi Schengen vize başvurusundan farklı olarak mülakat yönetimi ile alınıyor. Amerika vize dönemleri siyasi olaylardan oldukça sık şekilde etkilenebiliyor. Bu durumda başvuru yapacağınız dönem büyük önem oluşturabiliyor.

Amerika Vize Türleri Nedir?

Amerika Birleşik Devletleri iki ayrı türde vize vardır. Göçmen Olmayan Vizeler ve Göçmen Vizeleri de kendi aralarında ziyaret amacına göre çeşitlenmektedir.

Göçmen Olmayan Vizeler

  • (A, G, NATO) Diplomatik ve Resmi Vizeler
  • (B) İş, Turizm, Tıbbi Tedavi
  • (C) ABD’den Transit Geçiş
  • (D) Mürettebat Vizesi
  • (E1/E2/E3) Tüccar / Yatırımcı Vizesi
  • (F/M) Akademik Eğitim veya Dil Öğrencisi / Mesleki veya Akademik Olmayan Eğitim Vizeleri (Bilgi için tıklayınız)
  • (J) Değişim Programı
  • (H, L, O, P, Q, R) Geçici İşçi /Çalışma veya Staj Vizesi
  • (I) Basın Mensubu ve Gazeteciler

Göçmen Vizeleri

  • Aile Dayanaklı Göçmen Vizeler
  • Nişanlılık Vizesi
  • İşveren Dayanaklı Göçmen Vizeler
  • Yeşil Kart Çekilişi (Bilgi için tıklayınız)
  • Geri Dönen Yerleşik Yabancı Müracaatları

Vize türleri kendi aralarına ayrıldığı durumda örneğin en çok talep gören vize tipi olan B türü İş, Turizm ve Tıbbı Tedavi vizesi kendi içerisinde B1 ve B2 olarak ayrılmaktadır. B1 İş, B2 Turizm / Tıbbi Tedavi olarak adlandırılır. Ancak başvuru yaparken her iki tür vizeye B1/B2 opsiyonu ile aynı anda başvuru yapabiliyorsunuz. Fuar ziyaretleri için Amerika B1 iş vizesini istemektedir. Eğer ihtiyacınız var ise tek başvuruda hem turizm hem de iş vizesini alabilirsiniz.

Amerika Vizesi Almak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

  1. Pasaport süresinin en az 5 yıllık olması gerekir. Son 6 ay geçerlilik süresi kalmış bir pasaporta Amerikan vizesi çıkma olasılığı oldukça düşüktür.
  2. Sigortalı olarak bir kurumda en az 1 yıldır çalışıyor olmak Amerikan vizesi başvurularında oldukça önem taşır. Başvuru yapacak iş yeri sahiplerinin ise düzenli bir şekilde sigortasının yatırılması vize başvurusu için önemlidir.
  3. Amerika vize başvurusu öncesinde Schengen vizesi ile en az bir Avrupa ülkesini ziyaret etmiş olmak önemlidir. Amerika vizesine başvurmadan önce kısa sürelide olsa mutlaka bir Avrupa ülkesini ziyaret etmenizi öneririm.
  4. Sabıka kaydının temiz olması Amerika vize başvurusunun reddedilmemesi için en önemli konulardan bir tanesidir. Kişinin sadece kendi şahsi sabıka kaydı değil tüm ailenin sabıka kaydının temiz olması gerekir.
  5. Küba, Irak, İran, Libya, Kuzey Kore, Somali, Sudan, Suriye, Venezuela ve Yemen gibi ülkelere pasaportunuzda giriş çıkışınız var ise Amerika vizesi başvurunuz anında reddedilecektir.
  6. Amerika vize görüşmesinde gidiş sebebiniz ile ilgili net olmanız gerekir. Nereye, ne zaman ve neden gideceğinizi net bir şekilde aktarmanız gerekir. Gezmeye gidiyorum, nereye gideceğime henüz karar vermedim, San Francisco’ya gideceğim çünkü orayı çok seviyorum gibi yanıtlar verirseniz kesinlikle vize başvurunuz reddedilecektir.
  7. Amerikan Konsolosluğuna görüşmeye giderken bir iş görüşmesine gider gibi özenli ve şık olmaya özen gösteriniz. Bu sizin avantajınıza olacaktır.
  8. Amerika vizesi başvuru formundaki bilgilerin mutlaka doğru olduğundan emin olun. Mülakat sırasında formda yazdığınız cevaplardan farklı cevaplar verirseniz başvurunuz reddedilecektir.

Bu şartları da yerine getirdiğinize emin olduğunuzda Amerika Vizesi almak için ilk şart olan DS-1600 formunu doldurarak işe başlayabiliriz.

DS-160 Formu Nasıl Doldurulur?

Amerika Vizesi DS-160 formunu doldurmadan vize ücretini görmenize ya da randevu için hangi günlerin müsait olduğunu maalesef göstermiyor. İlk önce DS-160 formunu tam anlamı ile doldurmanız ve sisteme yüklemeniz gerekiyor. DS-160 formuna ulaşmak için tıklayınız.

DS-160 Formunu Doldururken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  1. DS-160 formunu doldurmaya başlamadan hangi konsolosluktan randevu alacağınızı netleştirmeniz gerekiyor zira sonradan değiştirilemiyor.
  2. Formu İngilizce ya da Türkçe doldurmanız fark etmiyor. İngilizce seviyeniz iyi ise İngilizce doldurun, İngilizce bilmek zorunda değilsiniz Türkçe de doldurabilirsiniz.
  3. Soruların tamamı İngilizce olarak karşınıza çıkacak ancak sorunun üzerine mouse u getirdiğiniz durumda Türkçe tercümesi bir kutucuk içinde yazacaktır.
  4. Formu doldurmaya başlamadan önce nerede kalacağınızı kesinleştirmeniz gerekiyor. Formda kalacağınız yerin açık adresi isteniyor.
  5. Formu doldururken pasaportunuzun yanınızda olması gerekiyor. Pasaport bilgilerinizin forma net bir şekilde gözükmesi gerekiyor.
  6. Amerika Vizesi için evdeki herhangi fotoğrafınızı kullanamazsınız. Amerika Vizesi; yeni kimlik/ehliyet, Shengen vizesi, İngiltere vizesi gibi başvurularda kullanılan fotoğraf boyutlarından faklıdır. Son 6 ayda çekilmiş 50 mm x 50 mm boyutlarındaki fotoğrafı formu doldurmadan önce çektirmelisiniz. Formdaki soruları tamamladığınızda elektronik ortamda boyutlara uygun fotoğrafı formun içine yüklemeniz istenecektir. Fotoğrafçıdan e-mail ile fotoğrafınızı almayı unutmayınız. Fotoğraf boyutlarını incelemek için tıklayınız.
  7. Formu aynı gün tamamlamanız gerekmiyor. Doldurdukça kaydedebilir, kayıtlı dosyayı sisteme yükleyerek kaldığınız yerden formu doldurmaya devam edebilirsiniz.

DS-160 formunu tamamiyle doldurduğunuza emin olduktan sonra tekrar son kez gözden geçirip formu tamamlayınız. Lakin tamamladıktan sonra sistem size formunuz için bir numara atayacak ve siz geriye dönük herhangi bir değişiklik yapamayacaksınız.

Amerika Vize Ücreti Ne Kadar?

Tamamlanan DS-160 formundan sonra sistem sizin bir hesap açmanızı isteyecektir. Adı, Soyad, Pasaport No, E-mail, Telefon no gibi bilgileriniz ile unutmayacağınız bir şifre belirleyerek hesabınızı oluşturuyorsunuz. İsim ve Soy İsminiz pasaportunuzda yazan ile aynı olmak zorundadır.

Hesabınızın içinde ödeme işleminizi gerçekleştiriyorsunuz. Randevu basamağına geçmeden önce Amerika vize ücreti $160 olarak belirlenmiştir. Amerika vize ücretini en kolay yolu olarak kredi kartı ile ister TL ister Dolar cinsinden ödeyebiliyorsunuz. Sistem size $160 karşılığında TL cinsinden de ücret miktarını göstermektedir. Bu durumda biraz kur farkı oluşabiliyor benden söylemesi.

Amerika Vize Randevusu Nasıl Alınır?

Amerika vize ücretini ödedikten sonra hesabınız aracılığı ile sistem müsait günleri ve saatleri gösteren takvime geçiyor. Amerika vize randevuları yoğunluğa göre 1 aydan fazla süre ileriye randevuyu atabiliyor. Bu yüzden seyahatinizden en az iki ay önce randevu işlemlerinizi halletmiş olmanızı öneririm. Özellikle yaz dönemlerinde ciddi bir yoğunluk olduğundan 2-2,5 ay sonrasına randevu alan insanlar tanıyorum.

Randevu saatleri sabah 7:30 – 10:00 arası verilmektedir. Randevu saatini olabildiğince erken almanız daha iyi olacaktır. Konsolosluk mülakat süreci banka gişe sistemi ile çalışır ve numara aldıktan sonra bir süre sıra beklersiniz.

Randevu alındıktan sonra artık belgelerinizi randevu tarihinize kadar hazırlamak için vaktiniz vardır.

Randevu Günü Yanımızda Olması Gereken Belgeler Nelerdir?

Amerika vizesi Türkiye ile bağı kuvvetli olan, yaptığı işi ve neden seyahat edeceğini net bir şekilde belirten insanlara veriliyor. Türkiye ile bağının kuvvetli olduğunu ise aşağıdaki evraklar ile ispatlanabiliyor.

Çalışan başvuru sahiplerinin mutlaka yanında olması gereken evraklar:

  • Çalışılan kurumdan Amerika’ya ne için gidiliyor ise onunla ilgili dilekçe, (dilekçe tüm başvurular için çok önemli)
  • Şirketin İmza Sirküleri
  • Ticaret Odası Faaliyet Belgesi
  • Vergi Levhası
  • Ticaret Sicil Gazetesi
  • SSK İşe Giriş Bildirgesi
  • Son 3 Aylık Maaş Bordrosu
  • Banka Hesap Dökümleri (Bakiyeli Olması Gerekir)
  • Otel, Uçak Rezervasyonu (Uçak rezervasyonu yaptırılmayabilir)
  • Ticari İçin Gidiliyorsa Amerika’daki Firmadan Davetiye
  • Öğrencilere Okuldan Öğrenci Belgesi
  • Araç ruhsatı, ev tapusu, diploma, kira kontratı fotokopileri (var ise)
  • 2 Adet Resim 5*5 (Girişte kontrol ediliyor)

Amerika Vize Randevu Günü Ne Yapmalıyız?

Tüm belgelerimizi bir dosyanın içine topladıktan sonra İstanbul Başkonsolosluğunun yolunu tutuyoruz. İstanbul Başkonsolosluğu Sarıyer‘in İstinye mahallesindedir. Kaleye benzer binanın ilerisinde araç ile gideceksiniz park edebileceğiniz yerler vardır. Garip bir otopark görebilirsiniz. Aracınızı otoparka bırakmak istemezseniz yolun biraz daha yukarısında eminim boş bir park yeri bulacaksınız.

Konsolosluğun içine kesinlikle elektronik eşya alınmamaktadır. Özellikle cep telefonu ve şarj aletini aracınızın torpidosuna bırakıp öyle konsolosluğa girmenizi tavsiye ederim. Konsolosluğun hemen karşısında çay ocağı gibi sonradan büyüdüğü söylenen bir kafe vardır. İsterseniz oraya 5 TL karşılığında telefonunuzu emanet bırakabilirsiniz. Kafe aynı zamanda fotoğrafçı, kırtasiye, çay-tost tarzındadır.

Konsolosluk önünde hemen sıraya giriniz zira uzun bir süreç sizi bekliyor olacak. Binanın bahçesinde ilk pasaport kontrolü oluyor. Henüz binaya girmeden yanınızda getirdiğiniz resim kontrol ediliyor. Güvenlik girişi aramasından geçip 2. kata çıkmanız isteniyor. Banka gibi veznelerin olduğu bir odaya alınıyorsunuz. Burada işlem 3 aşamalı ilerliyor. 1. adımda DS-160 formunuz ve pasaportunuz kontrol edilerek size bir vezne numarası veriliyor. 2. adım olarak parmak iziniz alınıyor. 3. adım mülakat sırası için sıra bekliyorsunuz. Numaranız yandığında ilgili vezneye gidip görüşmeyi tamamladıktan sonra ya tarafınıza vize başvurunuz onaylandı diye bir kağıt veriliyor ya da pasaportunuz geri verilip vize başvurunuz reddedildi deniyor.

Mülakatta Sorulabilecek Sorular

B1/B2 İş, Turizm ve Medikal vize türü için:

  • Seyahat amacınız nedir?
  • Hangi eyalete gidiyorsunuz? (tek eyalet/şehir söyleyin)
  • Evli misiniz, Çocuğunuz var mı, Onların vizesi var mı?
  • Kimlerle birlikte gidiyorsunuz, onların vizesi var mı?
  • Ne iş yapıyorsunuz?
  • (Şirket sahibi iseniz); şirketinizde kaç kişi çalışıyor? (net olun)
  • Daha önce yurt dışına çıktınız mı, hangi ülkelere gittiniz?
  • (Fuar ziyareti yapacaksanız); hangi fuarı ziyaret edeceksiniz?

Yukarıda olduğu gibi oldukça basit ve net olabileceğiniz soruları size soracaklardır. İngilizceniz yeterli değil ise çekinmeden Türkçe konuşun (hepsi Türkçe biliyor).

Benim Amerikan vizesinde 2 kere tecrübem oldu. İlki Öğrenci vizesi (F1) başvurusu yaptığımda, ikincisi İş, Turizm vizesi (B1/B2) başvurusu yaptığımda… 2 görüşmemde de sorular çok net ve yukarıdaki gibiydi. 2 görüşmemde de hiç bir evrakıma bakılmadan vizelerim onaylandı.

Vize başvurunuz onaylandığında 5 iş günü içerisinde randevu alırken hangi PTT adresini verdiyseniz pasaportunuz oraya kargolanıyor ve gidip PTT şubesinden pasaportunuzu alabiliyorsunuz.

Aslında başvuru bu kadar basit, herkese iyi şanslar 🙂