nocomments

İskeçe: Karnavalı ile Meşhur

İskeçe Yunanca ismiyle Xanthi Yunanistan’ın Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesinde bulunan illerinden birisidir. İskeçe İpsala Sınır kapısından geçtiğimizde Gümülcine’den sonra yolun sağ tarafında kalır. İskeçe’nin de Gümülcine gibi denize kıyısı olmayan otoyolun dağ kısmında kalan şehirlerindendir. İpsala sınır kapısında sonra 140 km‘dir. Yunanistan’a ilk defa gidecekseniz deneyimlerimden derlediğim Yunanistan’a Gideceklere İpuçları yazımı inceleyebilirsiniz. Gitmeden önce bu bilgileri almak size çok yardımcı olacaktır.

İSKEÇE’YE ULAŞIM

İskeçe’ye ulaşımın en kolay yollarından birisi özel araç ile Yunanistan’a giriş olacaktır. İstanbul’dan İskeçe ortalama 400 km‘dir. İstanbul’un Anadolu yakasından gelenler için süre biraz daha uzayacağı gibi Avrupa yakasından gidenler avantaj sağlayacaktır. İstanbul’dan erken saatte yola çıkılması durumunda ortalama 4 – 5 saat arasında İskeçe’ye varış sağlanabilir. İpsala sınır kapısında oluşacak yoğunlukta varış saati uzayabilir.

Araç ile Yunanistan’a çıkış yapmak isteyenler için detaylı olarak Araba İle Yurt Dışına Çıkmak İçin Gerekli Bilgiler ve Belgeler yazımı inceleyebilirsiniz. Aslında çok basit olan belgeleri toparladıktan ve Turing’de sigorta ücretini ödedikten sonra yeni tip çipli ehliyetiniz var ise kapıda hiç beklemezsiniz. Türk pasaportu ile kapıdan çıkanlar Çıkış Harç Pulu almak zorundadır.

Bir diğer seçenek olan otobüs ile ulaşımda Türkler arasında oldukça tercih edilen ulaşım yöntemlerindendir. Bayrampaşa otogarından kalkan İskeçe otobüslerine binerek ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. İstanbul’dan İskeçe otobüs ile ortalama 6,5 – 7 saat sürmektedir. İpsala Sınır kapısında yoğunluğa göre bekleme süresi olabilir. Metro, Ulusoy ve Kamil Koç gibi bir çok firmanın İskeçe’ye günlük seferleri vardır.

İSKEÇE’DE KONAKLAMA

İskeçe Yunanca ismiyle Xhanti çok meşhur olan İskeçe Karnavalı haricindeki günlerde gelip gezmek isteyenler için Gümülcine gibi günübirlik gezilebilecek şehirlerindendir. Kendinize bir rota oluşturup, gidiş rotası Gümülcine (Komotini) – İskeçe (Xhanti) – Kavala olup günün son durağı olarak Kavala’da konaklanabilir. Ancak geç saatte İskeçe’ye varış yapan ziyaretçilerde geceyi İskeçe’de geçirip rotaya ertesi gün devam edilebilir. İskeçe çok küçük bir şehir olduğundan Booking.com‘da odaları inceleyip pansiyon tarzı ufak butik odalarda bütçeniz doğrultusunda konaklama yapabilirsiniz. Şehrin her yeri yürüyerek gezebileceğinden odanızın spesifik olarak nerede olacağınız çok önemi yoktur.

İSKEÇE’DE YEME İÇME

İskeçe’de yeme içme dendiğinde size bir kaç güzel alternatif sunabilirim. Et, balık, oğlak gibi bir çok seçeneği kapsayan harika restoranlar İskeçe’de bulmak mümkündür.

Meze Bar

Favorilerim arasında olan Meze Bar oldukça lezzetli tatlar tadabileceğiniz şirin bir restorandır. Havanın güzel olması ile dışarıdaki yerinde oturabilirsiniz. Et seçenekleri ile meşhur olan restoranın ismi sizi yanılmasın. Et porsiyonları oldukça büyük geliyor sipariş verirken dikkat etmek gerekir. Garsonlardan İskeçeli olup aksanlı Türkçe konuşan gençler vardır.

Palea Polis

Ziyaretçileri tarafından yüksek puana sahip olan Palea Polis gayet keyifli bir mekandır. Börek çeşitleri ve ızgara çeşitleri favorilerimdir. Salatalarında porsiyonları oldukça büyük ve çok lezzetlidir.

To Dromaki

To Dromaki et porsiyonları kocaman olan restorandır. Konumu eski mahallenin içinde dar sokaklardan geçerek gideceğiniz harika bir yerdedir. Tercihiniz balıktan yana ise lezzetli balıkları

Kivatos

İskeçe’nin eski şehrinde taş bir binada bulunan otantik restoran Kivatos deniz ürünleriyle oldukça popülerdir. Et değil de balık türlerini tatmak isteyenler için kesinlikle tavsiye edebileceğim restorandır.

Myrovolos

Myrovolos restoranı da yine eski şehirde bulunan ve iç döşemesi taş binaya ahşap dekorasyonlarla sizi farklı bir ortamda hissetmenize sebep olacaktır. Et severlere tavsiye edebileceğim restoranda fiyatlar diğer restoranlara göre az daha yüksek kalabilir.

Keçili (Pilima) Restoran

İskeçe’nin merkezinden yaklaşık 20 km uzaklıktaki Pilima dağ köyünde bulunan otantik restorandır. (Herkesin birbirinden sır gibi sakladığı saklı köy). Huzurun adresi olan Pilima ahşap bir yapıda olan sessiz huzur dolu bir restorandır. Ahşap bir yapısı olan Pilima içinde de dışında da ahşap yapı kullanılmıştır. Restoranın iç kısmında soba şömine gibi huzur yükleneceğiniz yapılar vardır. Oldukça lezzetli etin tadına bakabileceğiniz Pilima ‘da porsiyonlarda büyüktür. Et miktarı sizi doyuracak hatta fazla bile gelebilir. Ete alternatif Yunanistan’da meşhur olan Oğlak etinin tadına bakabilirsiniz. Böyle bir lezzetin ve porsiyonun fiyat performansı ise inanamayacağınız kadar düşüktür. Kişi başı yaklaşık 15€‘ya ete, mezelere, salataya tıka basa doyabilirsiniz.

Oğlak

Şehirden uzaklaşıp keyfini sürebileceğimiz huzurlu bu atmosferin tadına bakmak için gezinizin 2 saatini Pilima’yı görmek için ayırabilirsiniz. Pilima köyüne ulaşım için otobüs seçeneği yoktur. Aracı ile seyata çıkanların kolayca ulaşabileceği lokasyondadır.

Papaparaskeva Pastanesi

Karyoka Yunan Çikolatası

İskeçe’nin Karyoka lezzetinin tadına bakmadan dönmeyin derim. Kavala’nın ne kadar Kavala kurabiyesi meşhur ise İskeçe’nin de Yunan çikolatası Karyokası meşhurdur. Aile ve dostlarınıza hediye edilecek en güzel yiyeceklerden olan bu yunan çikolatası tadına hayran olacağınız türdendir. Karyoka’nın satın alabileceğiniz en doğru adres ise Papaparaskeva Pastanesi’dir. Karyoka kendi içinde çeşitleri olduğun her çeşidini denemek için karma bir paket yaptırmanızı öneririm.

İSKEÇE’DE GEZİLECEK YERLER

Eski Şehir Bölgesi (Old Town)

İskeçe, Yunanistan

Şehrin en çarpıcı turistik bölgesi olan Eski Şehir Bölgesi (Old Town) sizi usulca kendisine çekecektir. Dar yolları ahşap veya taştan yapılmış evleri ile eski şehirde ilerlerken gençlerin cıvıltısı ile şehirden zevk almaya başlayabilirsiniz. Osmanlı döneminde oldukça fazla izler göreceğiniz şehirde tarihi bir gezi yaparken bol bol fotoğraf yakalayabilirsiniz. Eski şehir bölgesinde olan bir çok popüler restoran eski tarzı ile hissedebilir gençlerin bol bulunduğu kafelerde kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

Tarihi Saat Kulesi

İskeçe, Yunanistan

Dönemin ileri gelenlerinden Hacı Emin Ağa tarafından 1870 yılında yaptırılmış olan tarihi saat kulesi İskeçe’ye armağan edilmiştir. 1972 yılında yıkılması ile gündeme gelen tarihi saat halkın uzun uğraşları sonunda yıkılmasından vazgeçilmiş ve turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir.

Cathedral of St. Sophia The Wisdom of God

İskeçe, Yunanistan

Bu gösterişli katedral Tarihi Saat Kulesine yürüyerek 4 dakika mesafededir. Saat kulesinin bulunduğu meydandan görülür. Yerel halkın Hagia Sofia olarak kullandığı katedral turistlerin ilgisini çekmektedir. Kiremit ve krem renkli bu güzel katedral günümüzde de aktif olarak kullanılmaktadır.

Porto Lagos Balıkçı Köyü

Agios Nikolaos Kilisesi

Otobandan basıp geçildiğinde her ülkedeki gibi asıl görülmesi gereken güzellikleri kaçırabiliyoruz. Gümülcine – İskeçe arasındaki yolu otobandan gitmeyip normal yolu kullandığınızda karşınıza çıkan güzelliklere inanamayacaksınız. İskeçe yolundaki güzellik olan Vistonida Gölü üzerindeki 2 adacıkta inşa edilmiş ve oldukça meşhur olan iki kiliseden birisi Agios Nikolaos Kilisesini ziyaret edebilirsiniz. Köprü yardımı ile yürüyerek gölün üzerinden geçerek kiliseye ulaşabiliyorsunuz. Yan yana olan bu adacıklardan bir diğerine yine aynı tarzda tahta köprü ile geçerek diğer kilise Virgin Mary Pantanassa Ortodoks Kilisesi‘ni ziyaret edebilirsiniz. Sazlıkların içinde müthiş bir doğa harikası olan Vistonido Gölü’nü gördüğünüzde mutlaka durup fotoğraf çektireceğinizden eminim 🙂

Vistonida Gölü Batı Trakya’nın önemli bir milli parkı olup Akdeniz iklimine sahiptir. Gümülcine’ye 23 km, İskeçe’ye 25 km uzaklıkta olup her iki şehrin tam da ortasında konumlanmıştır. Kuş sürülerini takip edin bu güzeller güzeli milli park sizi içine çekecektir.

İSKEÇE KARNAVALI

İskeçe Karnavalı Batı Tarkya’da çok meşhur olan bir karnavaldır. Şubat sonu ile Mart başı arasında her yıl değişen tarihlere gerçekleşir. Komşuda gerçekleşen bu mükemmel karnaval dünyaca ünlü Rio Karnavalından sonra ikinci büyük karnaval özelliğini taşıyor. Herkesin bin bir çeşit rengarenk kostüm giymesi ile cıvıl cıvıl gerçekleşen İskeçe karnavalı mutlaka gidip görmeniz gereken etkinliklerden birisidir. Türklerin de yoğunlukla katılım gösterdiği karvanal tıka basa dolu olarak geçmektedir.

İskeçe Karnavalı Nedir?

İskeçe Karnavalı Ortadoksların 45 gün süren oruç başlangıcından önce kutlanıyor. Kutlamalar Pazar gecesi itibari ile bitiyor ve Pazartesi günü itibari ile her kapalı oluyor. Pazar günü karnavalda doyasıya eğlenip yemeklerini yedikten sonra Pazartesi günü oruçları başlıyor.

İskeçe Karnavalına Tur İle Gidilir mi?

İskeçe Karnavalı Türkler arasında popülaritesi yükseldikçe tur şirketlerinin dikkatini çekmiştir. Turların işleyişi genelde bir gününüzün ortalama iki saatini kapsamaktadır. Karnavalın ruhunu hissetmek adına koştura koştura her yerin gezilmesi, bir kapıdan bakıp çıkacağım mantığı ile karnaval iki saat ayrılmasını çokta uygun bulmuyorum. İskeçe Karnavalı’nın ruhunu hissetmek ve doyasıya anı yaşamak için kendi imkanlarınız ile özellikle özel aracınız ile karnavala gitmenizi öneririm.

İskeçe Karnavalında Nerede Konaklanır?

İskeçe Karnaval zamanı şehirdeki otel, butik otel ve pansiyonların tamamı çok önceden dolmaktadır. Önceden kalacağınız yeri ayarlamanız gerekiyor. Karnaval zamanı yaklaştıkça oteller dolmaya başlıyor ve otel fiyatları da oldukça yükseliyor. İskeçe’de uygun konaklama noktasını bulamadığınız da özel aracınız ile geldiyseniz Gümülcine, Kavala veya sınır komşumuz Dedeağaç‘ta konaklayabilirsiniz.

  • İskeçe – Gümülcine arası 50 km
  • İskeçe – Kavala arası 50 km
  • İskeçe – Dedeağaç arası 100 km

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR