nocomments

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır? Gerekli Evraklar Nedir?

Yeşil pasaport resmi ismi ile Hususi pasaport genellikle belirli kriterleri tutturan devlet memurlarına verilmesi ile bilinir. Devlet memurları haricinde yeşil pasaporta hak kazanan bir çok kriter mevcut olup yeşil pasaportun size uygun olup olmayacağını Yeşil Pasaport Kimlere Verilir yazımdan inceleyebilirsiniz.

En fazla 5 yıl süre ile düzenlenen yeşil pasaportun bordo pasaporta göre bir çok avantajı vardır. Özellikle vizesiz seyahat için biçilmiş kaftan olan yeşil pasaport ile vizesiz hangi ülkelere gidilebileceğini Yeşil Pasaporta Vize İstemeyen Ülkeler listesinden inceleyebilirsiniz.

Eğer tüm uygun kriterlere sahip iseniz Nüfus Müdürlüğüne başvuru esnasında ibraz etmeniz gereken tüm evrak listesini bu yazımda derledim.

Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport) Almak için Gerekli Belgeler Nelerdir

1.Hususi Pasaport Talep Formu

Yeşil pasaporta almaya hak kazananlar için bordo pasaportun başvurularından farklı olarak başvuru sırasında talep formu talep edilir.

Aşağıdaki yeşil pasaporta hak kazanan kişiler için talep formu taslağı farklılık göstermektedir;

  • Devlet memurları için,
  • Avukatlar için,
  • Vakıf yükseköğretim kurumunda görevli öğretim üyeleri için,
  • İhracatçılar için talep formu taslağı farklıdır.

Doğru talep formu taslağına buradan ulaşabilirsiniz.

İl Vatandaşlık ve Nüfus Müdürlüklerine pasaport talep formlarını imzalamak üzere bildirilen yetkililerden herhangi biri tarafından imzalanması gerekmektedir.

Talep formu 1 yaprak kağıda arkalı önlü basılmalıdır. 2 ayrı nüsha (yaprak) çıktılar başvuru sırasında kabul edilmezler.

2. T.C. Kimlik Kartı, T.C kimlik numarasına sahip Nüfus Cüzdanı veya geçici kimlik belgesi

Yeni tip T.C. kimlik kartı ya da eski tip T.C. kimlik numarasına sahip nüfus cüzdanı ya da geçici kimlik belgesinin aslı pasaport talebi sırasında ibraz edilmelidir. T.C. numarası yazmayan nüfus cüzdanı sahipleri T.C. Kimlik kartı başvurusu yaptıktan sonra pasaport başvurusunda bulunabilirler.

3. Son 6 ay içerisinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf

Fotoğraf ICAO standartlarına uygun olarak çekilmesi gerekmektedir. Vesikalık fotoğraf pasaport başvurularında kabul edilmemektedir. Vizelerde kullanılan her bir fotoğraf farklılık gösterebildiğinden, fotoğrafçıya pasaport fotoğrafı istendiğinizi mutlaka söyleyiniz.

Pasaport başvurularında her yaş gurubu için biyometrik fotoğraf istenmektedir. Bebekler için de fotoğraf beyanı zorunludur.

4. Pasaport defter bedelinin ödenmesi

Yeşil pasaport sahipleri pasaport harç bedelinden muaf oldukları için sadece pasaport defter bedelini ödemekle yükümlüdürler. 2024 yılı pasaport defter bedeli 790 TL ‘dir.

Başvuru sırasında ödemeyi yaptığınıza dair dekont iletmek zorunda değilsiniz ancak dilerseniz yanınızda bulundurabilirsiniz. Ödemeler başvuru sırasında ekrandan gözükmektedir.

5. Eski pasaport iptali yapılmadı ise başvuru sırasında getirilmesi

İptal işlemi yapılmamış eski pasaport mutlaka başvuru sırasında getirilmeli ki sistemsel olarak da iptal işleminin tamamlanması sağlanmalıdır.

İptal işlemi yapılmış pasaportların içerisinde güncel vizeniz bulunmadığı taktirde saklamanıza gerek yoktur ancak vize başvuruları sırasında işinize yarayacak önceden almış olduğunuz vizelerin görüntülerini mutlaka saklamanızı öneririm. Yeni vize başvurularında eski vizelerin beyanı ile oldukça avantajlı duruma geçebilirsiniz.

6. Yasal temsilcilerin başvuru merkezinde hazır bulunmamaları halinde; kısıtlı veya ergin olmayan kişiler için muvafakatname

18 yaşından küçük ya da kısıtlı çocukların başvuruları sırasında yasal vasilerinden birisi bulunmadığı durumda olmayan ebeveyn muvafakatname çıkartmak zorundadır. Muvafakatname noter ve ya nüfus müdürlüğünden alabilirsiniz. Ebeveynlerin biri ya da hiç birisi başvuru sırasında bulunamaz ise bulunmayan her bir ebeveyn için muvafakatname çıkartması ve başvuru sırasında pasaport sahibinin ibraz etmesi gerekir.

7. Ebeveynleri üzerinden yeşil pasaporta başvuracak çocuklar için öğrenci belgesi

Ebeveynleri üzerinden yeşil pasaporta hak kazanıp başvuracak öğrenciler için sistemde öğrencilik durumunun doğrulanması halinde belge talep edilmeyecektir.

Ergin olmayan çocukların öğrenci olmamaları halinde 18 yaşına kadar hususi damgalı pasaport verilir.

18 yaşından büyük çocuklar için 25 yaşına kadar ebeveyn ile aynı yerde ikamet etmesi, evlenmemiş olması, iş sahibi olmaması, öğrenimine devam etmesi durumunda yeşil pasaport verildiğinden öğrenci belgesini ibraz etmek durumundadır.

8. Sağlık sebepleri ile sürekli bakıma muhtaç çocuklar için sağlık kurulu raporu

Zihinsel, ruhsal veya beden engelli çocukların her hangi yaş sınırı olmaksızın yeşil pasaport sahibi ebeveyn ile ikamet etmesi, evlenmemesi ve çalışmaması durumunda yeşil pasaport almaya hak kazanmaktadır.

Tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak sağlık kurulu raporunu başvuru sırasında ibraz etmesi gerekir.

9. Emeklilik veya çekilme nedenleri ile görevinden ayrılanlar için resmi yazı

Yeşil pasaport talep formu dışında emeklilik veya çekilme nedenleri ile görevinden ayrılanlar için bir defaya mahsus kadro durumunu gösterir elektronik veya ıslak imzalı resmi yazı ibrazı gerekmektedir. Bu belgeyi kişiler son görev yaptıkları kurumlarından almaları gerekmektedir.

10. Birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanları için resmi yazı

Birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanları için Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığından alınan durumlarını gösterir resmi yazı ibrazı gerekmektedir.

Yeşil Pasaport Randevusu Nereden ve Nasıl Alınır?

Yeşil pasaport başvurusu yaparken öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden başvuru yaparak randevunuzu almanız gerekir. İnternet üzerinden yapılan başvurularda size uygun gün ve tarihi belirleyerek başvuru randevunuzu tamamlamalısınız.

Randevusu olamadan pasaport başvuru merkezine giden kişilerin başvuru talepleri kabul edilmeyip işlem yapılmamaktadır. Başvuru tarihi ileri tarihe almış olup aciliyeti bulunan kişilerin başvuru merkezine gitmesi halinde durumun aciliyeti söz konusu olur ise yardımcı olunabilir.

Gereken evrakların tamamı hazır ise pasaport başvuru randevusunu almak için e-randevu linkine tıklıyoruz. İstenilen tüm bilgiler doldurulduktan sonra kullanımda olunan e-mail ve cep telefonu numarası paylaşılması önem arz etmektedir. Randevu tamamlandıktan sonra PNR kodu iletilmektedir. Bu kod randevunun ya da başvurunun izlenmesi için önemlidir. Randevunun iptali yada gün/saat değişimi sırasında PNR kodu talep edilmektedir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü 8:30 – 16:50 saatleri arasında randevu oluşturmaktadır.

Yeşil Pasaport başvurudan sonra kaç günde teslim edilir?

Başvuru merkezindeki görüşmelerden sonra pasaportun hazırlanması 2 iş günü sürer. Pasaportlar Ankara’da hazırlanmaktadır ve basımı gerçekleştikten sonra PTT aracılığı ile kargoya verilir. Pasaportlar hazırlandıktan sonra en fazla, il merkezlerine 3 iş günü, ilçe merkezlerine 4 iş günü, köylere 7 iş günü sürmektedir.

PTT aracılığı ile gelen pasaportu bizzat başvuru sahibi teslim alabilir. Teslim almasını istediğiniz başka bir kişi var ise başvurusu sırasında mutlaka ismini yazdırmanız gerekir.

Defter Bedelini Ödeyebileceğiniz 2023 Anlaşmalı Bankalar Listesi

Ödemelerinizi Banka Kartı (Debit), Kredi Kartı ve Hesabınız ödeyebileceğiniz seçenekler bankalarda mevcuttur. Hangi bankanın ne tür ödeme şeklini kabul ettiğini buradan inceleyebilirsiniz.

AkbankKuveyt Türkİş Bankası
Aktif Yatırım BankasıOdea BankVakıflar Bankası
Albaraka TürkŞekerbankVakıf Katılım Bankası
AlternatifbankZiraat BankasıYapı ve Kredi
DenizbankTürk Ekonomi BankasıZiraat Katılım Bankası
QNB FinansbankFinans Katılım BankasıEmlak Katılım Bankası
HSBS BankGaranti BankasıPTT Şubeleri
ING BankHalk Bankası
Anlaşmalı Banka Listesi