nocomments

Tarihi Bolu Evleri Gezi Rehberi – Mudurnu&Göynük

Bolu, İstanbul ve Ankara’ya yakın olmasıyla hafta sonu programlarının vazgeçilmez rotalarından birisi haline gelmiştir. Bolu doğasının güzelliğinin yanından tarihi ile de oldukça ilgi çekici bir seyahat noktadır. Bolu çevresine yayılmış olan Tarihi Bolu Evleri yoğun olarak Mudurnu ve Göynük ilçelerinde bulunur.

Tarihi Bolu Evleri Nedir

Tarihi Bolu Evleri 20. yüzyıl başlarında yapılan ve Bolu merkezinde 32, Göynük’te 114, Kıbrıscık’ta 2, Mengen’de 3, Mudurnu’da 207 ve Yeniçağa’da 2 olmak üzere toplam 360 adet sivil mimari örneği yapı mevcuttur. Bu evler koruma altına alınarak çevre düzenlemeleri ile birlikte tarihi günümüzde yaşanması hedeflenmiştir. Kentsel SİT Alanı ilan edilen Mudurnu ve Göynük Evleri görülmeye değerdir.

Tarihi Bolu Evleri Nerededir

Tarihi İpek Yolu Koridoru projesinin İstanbul ve Ankara arasında kalan kısmında Sakarya’nın Sapanca, Geyve ve Taraklı ilçeleri, Bolu’nun Göynük ve Mudurnu ilçeleri ile Ankara’nın Nallıhan, Beypazarı, Güdül ve Ayaş ilçeleri bulunur. Bolu ili içerisinde kalan Mudurnu ve Göynük evleri ise Tarihi Bolu Evleri olarak geçtiğinden seyahat severlerin oldukça dikkatini çekiyor. Bolu merkeze 1 – 1,5 saat uzaklıkta olan bu güzel tarihi ilçelerin birbirine olan uzaklıkları ise 50 dk’dır.

Mudurnu Evleri

Mudurnu, Bolu

Mudurnu’da 165 adet ev, 8 adet cami, çeşme ve hamam olmak üzere toplam 173 mimari değeri yüksek tarihi yapı bulunmaktadır.

Mudurnu Evleri bir kaç yüzyıl öncesinde inşa edilmiştir ve balkon süslemelerinde ahşap oymacılığın izleri bulunmaktadır. Kapı ve pencere süslemeleri Osmanlı ahşap oymacılığının en güzel örneklerindendir. Çatıları ahşap kırma ve alaturka kiremittendir. Mudurnu evleri genellikle 2 ve ya 3 katlıdır. İlk katları depo, kiler, mutfak olarak kullanılmaktadır.

Mudurnu’ya Ulaşım

Mudurnu Evleri İstanbul’dan (Bolu merkeze uğramadan Akyazı çıkışından) 230 km 3,5 saat, Bolu merkezden 50 km 1 saat, Abant Gölü’nden 23 km 30 dk, Ankara’dan 245 km 3 saat sürer.

Mudurnu Evleri Abant gezisi sonrası uğranılacak en yakın rotalardan birisi olup tarihi Bolu evlerine yarım saatlik bir araba yolcuğu ile ziyaret edebilirsiniz.

Abant Gezi Rehberi yazımı inceleyebilirsiniz.

Mudurnu Gezilecek Yerler

Mudurnu Armutçular Konağı

Mudurnu Armutçular Konağı, Bolu

Barok stile sahip ahşap olan Armutçular Konağı’nın yapımı 1860 yılında tamamlanmıştır. Anadolu’daki tek barok mimarisine sahip konak ziyaretlerin en çok dikkatini çeken Mudurnu Evlerinin başında gelir. 27 adet odası bulunan ve 3 katlı olan bu nadide ahşap konağın dış süslemelerini gördüğünüzde bayılacaksınız.

Mudurnu Saat Kulesi

Mudurnu saat kulesi ilçenin dağ yamacına 1891 yılında ahşap olarak inşa edilmiştir. Her saat başında kendini hatırlatan bu tarihi saat kulesine çıkanları harika bir Mudurnu manzarası beklemektedir.

Yıldırım Beyazıt Camii ve Hamamı

Yıldırım Beyazıt Camii ve Hamamı M.1374 yılında Padişah 1.Murat’ın oğlu Yıldırım Beyazıt’ın Bolu şehzadeliği döneminde yapılmıştır. Osmanlı döneminden kalan en güzel mimari eserlerden birisi olan camii ve hamam mimari açıdan bir dönüm noktası olmuştur. Hamam ise günümüzde hala hamam severlere hizmet vermektedir.

Kanuni Sultan Süleyman Camii

1546 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan camii Selçuklu mimarisi ile inşa edilmiştir. Taş yapı olarak inşa edilen cami tek minarelidir.

Pertev Naili Boratav Kültür Evi

Türkiye’nin en önemli halkbilimcileri arasında yer alan Pertev Naili Boratav’un isminin verildiği Kültür Merkezi Milli Mücadelemiz döneminde mücadele eden birçok önemli kişilerin fotoğraflarının ve değerli dönem eşyalarının sergilendiği şahane bir merkezdir. Tarihe yolculuk yapmak isteyenlerin ise uğrak kapısıdır.

Mudurnu’da Ne Yenir

Mudurnu’da ki konakların bir çoğu hem otel hem de restoran hizmeti vermektedir. Seçeceğiniz restorana göre konaklamanızı belirleyebilirsiniz. Her biri konak olan konaklama otellerinin restoranları da oldukça meşhurdur.

Bolu’nun en meşhur yemeklerinden biri olan Mudurnu kebabı ilk olarak akıllara etli bir yemek getirse de Mudurnu’da kebap tavuktan yapılır. Mudurnu’nun en meşhur yemeği olan tavuk markalaşması ile ilçe ile bütünleşmiştir. Ancak tavuk dışında muazzam güzellikte tatlar ziyaretçileri beklemektedir.

Yarışkaşı Konağı

Yarışkaşı Konağı’nın Yarışkaşı Sofrası ismindeki yöresel yemeklerin olduğu lokantasında Mudurnu usulü tarhana çorbası ile başlanan yöresel yemekler Kaş kebabı ve kabaklı gözleme ile devam eder. Aslında bu yöresel lokantada ne yerseniz farklı ve muazzam gelecektir. Mutlaka ziyaret edilmesini tavsiye ederim.

Keyvanlar Konağı

Keyvanlar Konağı otel ve restoran olarak hizmet veren tatlı Mudurnu Evlerinden bir tanesidir. Mudurnu’da bu tarihi evlerden birisinde konaklamak isteyenlerin tercihi olabilir. Yeme içme konusunda oldukça başarılı olan konakta akşam yemeği rezervasyonu yapabilirsiniz. Kervanlar konağının en meşhur yemeği balkabaklı gözlemesidir.

Tekkeliler Konağı

Hem otel hem Restoran hizmeti olan Tekkeliler Konağı Melek Hotel’in işletmesine aittir. Konaklama opsiyonunu kullanmayanlar için bile uğranabilecek bu tarihi bolu evlerinden olan konağın meşhur olan Mudurnu güveci ve cevizli ekmek tadının damağınızda kalacağı harika tatlardan sadece bir kaçıdır.

Göynük Evleri

Göynük, Bolu

20. yüzyıl başlarında inşa edilen Göynük evleri çatıları kırmızı yerli kiremitler ile örtülüdür. Evler zemin, 1 ve ya 2 katlıdır. İçten merdivenli olarak inşa edilen evlerin önünde avluları vardır. Evlerin önlerinde hayat adını verdikleri avluları bulunuyor. Göynük ilçesi 2017 yılında Sakin Şehir – Citta Slow ilan edilmiştir.

Göynük’e Ulaşım

Göynük Evlerine İstanbul’dan (Arifiye çıkışından) 220 km 3 saat, Bolu merkezden 95 km 1,5 saat, Ankara’dan 230 km 3 saat sürer.

Göynük Evleri Abant tabiat parkından 65 km 1 saat ile oldukça yakındır. Abant gezisi sonrası ilk durak Mudurnu olup ikinci durak Göynük olarak plan yapılabilir. Mudurnu Göynük arası 50 km 50 dk dır.

Göynük Gezilecek Yerler

Zafer Kulesi

Göynük, Bolu

Göynük Zafer Kulesi, Sakarya Meydan Muhaberesi başarısının ardından 1922 yılında anıt eser olarak inşa edilmiştir. Altıgen olarak inşa edilen kule ahşap ve 3 katlıdır. Göynük yamacında bulunan kuleyi ziyaret edenleri Göynük manzarası karşılamaktadır.

Gazi Süleyman Paşa Camii ve Hamamı

Göynük, Bolu

1335 yılında yapımı tamamlanan Gazi Süleyman Paşa Camii ve Hamamı Osmanlı eserleri arasında en sağlam yapıya sahip eser olma özelliğini korumaktadır.

Anıt Ağaç ve Çınarlar Köprüsü

Göynük, Bolu

Göynük’te Ankara Anıtlar Kurulu tarafından koruma altına alınan 5 adet Anıt Çınar ağacı vardır. Bunlardan en yaşlısı Çınarlar Köprüsü’nün hemen yanındaki Anıt Ağaçtır.

Göynük Açık Hava Müzesi

Göynük’te yapılan kazı çalışmaları sonucunda Frigyalıların olduğu tahmin edilen kalıntılar ortaya çıkmıştır. Göynük sokaklarında gezerken bu kalıntılara rastlarsanız şaşırmayın.

Gürcüler Konağı Müzesi

Göynük, Bolu

200 yıllık geçmişi olan Gürcüler Konağı en gözde Göynük evlerinden olup içerisi müze haline getirilmiştir. Müze tamamı ile kadın işletmesi altındadır. Müzede sergilenen tüm eserler kadın dayanışması sonucunda toparlanmıştır. Müze içerisinde tarihi değeri olan bakırlar, geleneksel kıyafetler sergilenmektedir.

Postacılar Konağı

Postacılar Konağının Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın yolculuk sırasında geçirdiği rahatsızlık sebebi ile bir süre kaldıkları konak olduğu söyleniyor. 200 yıllık geçmişi bulunan bu tarihi konak ise ziyaretçilerin görmek istediği konaklar arasına giriyor.

Göynük’de Ne Yenir

Göynük’te hem otel hem restoran konseptinden farklı olarak yöresel yemeklerin servis edildiği lokantalar meşhurdur. Karnınız aç bir şekilde saat çok geç olmadan lokantada yerinizi kaparsanız müthiş Bolu yemeklerinin lezzetine doyamazsınız.

Göynük’te meşhur olan yemeklerin başında tarhana ve erişte çorbası geliyor. Güveç yemekleri de oldukça lezzetli olan Göynük’ün tatlıları da bir efsanedir. Oklava tatlısı, höşmerim ve kabaklı yufka denemenizi önerdiğim tatlıların başında gelir.

Paşazade Göynük Sofrası

Göynük’te esnaf lokantası konseptinde hizmet veren gözde mekanlardan birisidir. Esnaf lokantası olması sebebi ile çıkan günlük yemekler akşam saatlerinde kalmayabilir. Erken gitmekte fayda vardır. Cevizli eriştesi ve tahinli pidesi oldukça efsanedir.

Göynük Lezzet Sofrası

Yerel lezzetlerin tadına bakmak isteyenlerin uğrak noktası olan Lezzet Sofrasında güveçte eli yaprak sarması ve manda yoğurdu tadılması gereken lezzetlerin başında geliyor.