Gümülcine: Küçük Bir Türk Kasabası
Gümülcine Yunanca ismiyle Komotini, Yunanistan’ın Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesinde bulunan Rodop ilinin Türk nüfusunun yoğun olduğu merkez şehridir. Gümülcine İpsala Gümrük kapısından çıktığımızda Kavala yönünde yolun sağ tarafın kalır. İpsala Gümrük kapısından 70 kilometredir. Denize kıyısı olmayan Gümülcine otoyolun dağ kısmında kalan sevimli bir Türk şehridir.
GÜMÜLCİNE’YE ULAŞIM
Gümülcine’ye gitmek için en kolay yollardan birisi özel araç ile Yunanistan’a giriş olacaktır. İstanbul’dan Gümülcine ortalama 350 km‘dir. İstanbul’dan Gümülcine sabah erken saatte yola çıkılması ile birlikte trafik atlatılacağından 4 saatte varmanız mümkün olacaktır. İstanbul’ın Trakya’ya yakın bölgesinde oturuyor iseniz varış süreniz çok daha kısa olacaktır. Özel aracınız ile daha önce Yunanistan’a çıkış yapmadıysanız Araba ile Yurt Dışına Çıkmak için Gerekli Bilgiler ve Belgeler yazımı okuyabilirsiniz.
Bir diğer seçenek olan otobüs ile ulaşımda Türkler arasında oldukça tercih edilen ulaşım yöntemlerindendir. Bayrampaşa otogarından kalkan Gümülcine otobüslerine binerek ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. İstanbul’dan Gümülcine otobüs ile ortalama 5,5 – 6 saat sürmektedir. İpsala Sınır kapısında yoğunluğa göre bekleme süresi olabilir.
OTOPARK
Gümülcine’ye aracı ile gidenlerin şehirde otopark bulmanın imkansız olduğunu şehri 3 kere turladıklarında anlayacağını düşünüyorum. 🙂 Bedavacı olmak istiyoruz her zamanki gibi ama Yunanistan’ın otopark problemi var maalesef. Tabelaların da Yunanca olduğunu ön gördüğümüz de park etmenin yasak olup olmadığını bilmeden aracımızı sokak ortasına bırakmamalıyız. Her yerde olduğu gibi yabancı plakalar göze çarpar ve ilk önce polis tarafından çekilecektir.
Gümülcine meydanında bulunan Kılıç Anıtı sağ tarafınızda kalacak şekilde parkın yanından ilerlemenizi tavsiye ederim. İlerlediğinizde sol tarafınız da Belediye Otoparkı olduğunu göreceksiniz. Otopark’ta da yer olacağının garantisi yok ama şansınızı denemenizde fayda vardır.
GÜMÜLCİNE’DE KONAKLAMA
Gümülcine Yunancası ile Komotini konaklamayı gerektirebilecek şehirler arasında olmadığını düşünüyorum. Özel araç ile ulaşım sağlanır ise uğranıp bir kaç saat vakit geçirilebilir ve ardından İskeçe (Xhanti) ve ya Kavala’ya yola devam edilebilir. Otobüs ile ulaşım sağlandı ise Komotini (Gümülcine) – İskeçe (Xhanti) arasında otobüs seferleri düzenlenmektedir. İlla kalınması gerekiyor ise Gümülcine’nin ana caddesi olan Evripiadou Caddesi üzerinde çok sayıda kalınacak ufak odalar vardır.
GÜMÜLCİNE’DE YEME İÇME
Yeme içme konusunda bolca Türk restoranı bulunan Gümülcine’de birçok dönerci vardır. Balık yemek isteyebileceğiniz yerlerde de tek bir cadde üzerine kurulmuş kasabada gözünüze kestirdiğiniz bir restorana oturabilirsiniz. Ancak yemek için değil bir soluklanmak için Gümülcine’ye uğrarsanız Nedim Pastanesi ya da Mikel‘e gidebilirsiniz.
Nedim Pastanesi
Yunanistan çapında büyük üne kavuşmuş Nedim Pastanesi’ne uğrayıp Türk usulü kahvaltınızı yapıp tatlıların tadına bakabilirsiniz.
Mikel
Yunanistan’ın kahve zinciri olan Mikel’e özellikle frappe içmek için uğrayabilirsiniz. Buzlu olarak servis edilen frappe şekersiz sütlü isterseniz de oldukça sert şekilde gelecektir. Acı sevmeyenlere uyarı sweet demeyi ihmal etmeyiniz. 🙂
GÜMÜLCİNE’DE GEZİLECEK YERLER
Gümülcine Türk nüfusun oldukça yoğun yaşadığı bölgelerden olduğundan Osmanlı tarihi ile baş başa kalacaksınız. Bu ufak şehirde sınırlı sayıda gezilecek yer olduğundan araca ihtiyaç duymadan yürüyerek tüm bu yerleri gezebilirsiniz.
Kılıç Anıtı
Kılıç Anıtı 1967 yılında savaşta hayatını kaybeden Yunan askerlerinin anısına yapılmıştır. Şehir tam merkezinde olan Kılıç Anıtı şehre girdiğiniz anda sizi meydanda selamlamaktadır. Kılıç Anıtının yanında şehir parkı vardır. Tüm milli ve dini kutlamalar ve törenler şehirde Kılıç Anıtı meydanında yapılmaktadır.
Tarihi Saat Kulesi
1885 yılında II. Abdülhamit döneminde inşa edilen Tarihi Saat Kulesi şehrin meydanında adeta bir simge haline gelmiştir.
Yeni Camii
Tarihi Saat Kulesinin hemen yanında III. Murat döneminde Defterdar Ahmet Paşa tarafından 1585 yılında yaptırılan Yeni Camii’yi ziyaret edebilirsiniz. Avlusunda bir mezarlık bulunan bu Osmanlı mirasının içine girip ziyaret edebilirsiniz.
Gazi Evrenos Bey İmareti
1365-1385 yılları arasında Osmanlı Devletinde görev alan Gazi Evrenos Bey adına inşa edilen Gazi Evrenos Bey İmareti içerisinde camii, okul, hamam, misafirhane ve aşevi bulunan bir tarihi yapıdır. Şuan da Hristiyanlık Müzesi olarak ziyaretçilerine kapılarını açmıştır. Giriş ücretlidir.
Eski Camii
Gazi Evrenos Bey İmareti’nin hemen yanında bulunan Eski Camii inşası 1608 yılında tamamlanmıştır. Balkan savaşları sırasında zarar gören yapısı tekrar restore edilmiş Türk Kültür Mirası’dır.
Gümülcine Çocuk Karnaval Geçidi
Şubat ayında geleneksek haline gelen Çocuk Karnaval Geçidi çocukların rengarenk giydikleri karnaval kostümleri ile Tarihi Saat Kulesinin sokağında bulunan Türk çarşısını gezmesi ile başlıyor. Çeşitli derneklerin katılımı ile oluşan Çocuk Karnaval Geçidi’ne sırası ile dernekler geçitlerini yapıyorlar. Geçit sonrası meydanda toplanan karnavalcılar akşam meydanda eğlenmeye devam ediyor.
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR