nocomments

Amerika Öğrenci Vizesi Nedir? Bilgi ve Öneriler

Amerika’da eğitim görebilmek için öğrenci vizesine başvurmak gerekiyor. Öğrenci vizeleri de kendi aralarında 3 türe ayrılıyor; F1, M1, ve J1 tipi vizeler ile Amerika’da öğrenim görebiliyorsunuz. Elinizde hali hazırda sahip olduğunuz B1/B2 İş, Turizm vizesi ile herhangi bir üniversiteye ya da dil okuluna kayıt yaptıramazsınız.

Amerika Öğrenci Vize Tipleri Nedir?

F1 tipi Öğrenci Vizesi tam zamanlı eğitim almak isteyen öğrencilere verilir. Üniversite, kolej (college), lise, ilkokul, dil okullarına gitmek isteyen öğrenciler F1 vizesi almak zorundadır.

M1 tipi Öğrenci Vizesi tam zamanlı eğitim veren (dil eğitimi dışında) mesleki eğitimlerde ve akademik olmayan kurumlardan alınacak eğitimlerde alınması gereken öğrenci vizesi tipidir.

J1 tipi Değişim Programı vizesi ise üniversite/lise/yüksek lisans/doktora değişim programı, staj programı, work and travel programı gibi kısa vadeli Amerika’da hem eğitim alma, hem çalışma, hemde gezme olanağı sağlayan vize tipidir.

Amerika Öğrenci Vizesine Başvurmak için Gerekli Formlar Nedir?

Amerika’da öğrenci vizesini almak ve seyahat etmek sadece vize ile yeterli olmuyor. Öğrenci vizesinin yanında başvuru esnasında ve seyahat sırasında bulunması gereken formlar vardır. SEVIS, I-20 formu ve I-539 formunun tamamlanmış olarak yanınızda bulunması gerekir.

SEVIS Nedir?

Amerika’da başvuru yaptığınız okula kabul edildiğinizde Öğrenci ve Değişim Ziyaretçisi Bilgileri Sistemi (SEVIS)’ne kaydolursunuz. Bu sistem sizin Amerika’da kaldığınız süre boyunca kayıtlarınızı saklamak amacı ile oluşturulmuştur. SEVIS’e kayıt olmak için $200 olan SEVIS I-901 ücretini ödemek gerekir. SEVIS ücreti ödeme makbuzunuzu mutlaka saklamalıyız. Konsoloslukta vize mülakat sırasında makbuzu görmek isteyeceklerdir. Vize mülakatından en geç 3 gün önce SEVIS ücretinin ödenmesi gerekir.

I-20 Formu Nedir?

Amerika’da kayıt olunan eğitim kurumundan sizin eğitim bilgilerinizin bulunduğu I-20 formu doldurulur. I-20 formu öğrenci vizesine sahip olduğunuz süre boyunda tüm seyahatleriniz sırasında yanınızda olması gereken formdur.

Öğrenci vizeleri I-20 formunda yazan okulun başlayacağı tarihten en fazla 120 gün öncesinden verilir. Bu durumda okulda eğitim başlamadan önce öğrenciler Amerika’ya gidebilirler. Ancak öğrencilerin okulun başlamasına 30 gün ya da daha az gün kala giriş yapmaları tavsiye edilir. Kapıda polis memurlarından sorunsuz geçmek için 30 günün makul olduğu öngörülür.

Öğrenci vizesini aldıktan sonra okulda okuduğunuz sürece pasaport ve I-20 formu ile birlikte Amerika dışına seyahat edebilirsiniz. Seyahat için I-20 formunu okul yetkililerine mutlaka imzalatmanız gerekir. I-20 formunuzda imza eksik olur ise tekrar Amerika’ya giriş yapamazsınız. Okul değişikliklerinde I-20 formunun transferi yapılmaktadır.

Amerika öğrenci vizesinin geçerlilik süresi bitebilir ancak okulunuza hala devam ediyor olabilirsiniz. I-20 formunun geçerliliği devam ettiği sürece okulda okumaya yasal olarak devam edebilirsiniz. Ancak Amerika dışına olacak olası bir seyahatte Amerika’ya tekrar giriş esnasında polis memurlarını sizi ülkeye almama hakkı vardır. Amerika’dan çıkış yaparsanız tekrar vize başvurusu yapıp öğrenci vizenizi yenilemeniz gerekir. Bu da her zaman risk oluşturur. Vize mülakatında yanlış bir izlenim verip vizeyi yenileyemeyebilirsiniz. Bu durumdaki öğrenciler okullarını bitirmeden Amerika’dan ayrılmamayı tercih etmelidirler.

I-539 Formu Nedir?

Göçmen Olmayan Ziyaretçinin Durumunun Değişimi için Başvuru formu olan I-539 formunu kayıt yaptırılan Amerika’daki eğitim kurumundan eğitime başlamadan önce alınması gerekir. I-20 ile birlikte İç Güvenlik departmanına sunulmalıdır. Sınıflandırma durumu onaylanmadan öğrenciler öğrenimlerine başlayamamaktadır.

Amerika F2 – M2 – J2 Öğrenci Ailesi Vizesi Nedir?

F1, M1 ya da J1 vize sahibi öğrencilerin eşleri ya da 21 yaşından küçük evli olmayan çocukları vizesine göre F2, M2 ya da J2 vize sahibi olup Amerika’da yaşayabilirler. Öğrencinin aileleri SEVIS ücretini ödemek zorunda değildir. Yalnızca öğrenci ile birlikte Amerika’da yaşayacak olan her bir birey ayrı ayrı I-20 formunu doldurup vize başvuru yapmaları gerekmektedir.

Amerika Öğrenci Vizesinin Çalışma İzni Var mı?

F1 tipi öğrenci vizesi alan lise öğrencilerinin çalışma izni yoktur. Lisans/yüksek lisans öğrencileri akademik yılda 20 saat, tatillerde 40 saat kampüs içinde çalışma izinleri olabiliyor. Okulun onayı doğrultusunda okudukları branşla alakalı olmak üzere ücretli/ücretsiz staj yapabilirler. Okul mezuniyetinden sonra mezun olunan bölüm ile doğru orantılı olarak belli bir süre çerçevesinde çalışmaya izin veriliyor. Dil okulu öğrencilerinin ise kesinlikle çalışma izni bulunmamaktadır. Öğrencilerin çalışma izni ile ilgili detaylı bilgiyi ayrıca yayınlayacağım.

Amerika Öğrenci Vizesi Nasıl Alınır?

Amerika Öğrenci vizesi başvurusu süreci diğer tüm Amerika Vize türleri ile aynı olmaktadır. Amerika vize başvuru sürecini detaylı olarak anlattığım Amerika Vizesi Nasıl Alınır Bilgi ve Öneriler yazımdan inceleyebilirsiniz. Vermiş olduğum tüm öneriler ve bilgiler öğrenci vizesi başvuru sürecinde de geçerli olmaktadır.

Amerika Öğrenci Vizesi Ücreti Nedir?

Öğrenci vizesinde SEVIS ücretinin $200 olduğundan yazımın yukarısında bahsetmiştim. SEVIS haricinde standart başvuru sürecinde vize görüşmesine gidilebilmesi için DS-160 formu doldurulduktan sonra $160 vize ücreti de ödenmesi gerekiyor.

Amerika Öğrenci Vizesi İçin Gerekli Belgeler Nedir?

Amerikan öğrenci vizesine başvuru yaparken size birinin sponsor olması gerekiyor. Sponsorunuz ister şirketiniz ister ailenizden birisi olabilir. Sponsorunuz sizin masraflarınızı karşılayacağına dair bir dilekçe yazması gerekiyor ve kendi banka hesap dökümlerini size vize mülakatında beyan edebilmeniz için vermesi gerekiyor. Hatta bankadan dolar bakiyeli bir dilekçe alması sizin öğrenci vizenizi almanızı olumlu yönde etkileyecektir.

Amerika öğrenci vizesine başvurusu yapacakların mutlaka yanında olması gereken evraklar:

  • Pasaport
  • Nüfus Cüzdanı (fotokopisi)
  • 5*5 resim (2 adet)
  • Vize talep dilekçesi
  • DS 160 Formu
  • I-20 Formu
  • I-539 Formu
  • SEVIS I-901 ödeme dekontu. 
  • Transkript ve diplomalar
  • TOEFL, SAT, GRE, GMAT skorunu gösteren belge (var ise)

Öğrenciye sponsor olacak kişinin öğrenciye vermesi gereken evrakları:

  • Konsolosluğa hitaben vize dilekçesi (tüm masrafları karşılayacağına dair) (en önemlisi)
  • Sponsora ait Banka Hesap Dökümleri (3 aylık, yüklü bakiye, olabilirse bir kısım dolar olabilir) (önemli)
  • Sponsorun SGK’lı çalışan, iş veren ya da emekli olduğunu ispatlayan tüm belgeler,
  • Araç ruhsatı, ev tapusu (var ise)
  • Ek liste Amerika Vizesi Nasıl Nasıl Alınır yazımda mevcuttur.

Mülakatta Sorulabilecek Sorular

F1 tipi öğrenci vizesi için:

  • Amerika’ya ne için gideceksiniz?
  • Ne zaman mezun oldunuz?
  • (Mezuniyetten sonra bir süre geçtiyse); mezuniyet sonrası ne yaptınız?
  • Sponsorunuz kim, ne iş yapıyor?
  • Hangi okula gideceksiniz?

Öğrenci vizesi başvurularında mülakatın İngilizce yapılması gerektiğinin önemini tecrübelerimle edindim. Özellikle üniversiteyi Türkiye’de okuyup dil okuluna gidecek öğrencilerin Türkçe konuşması mülakatlar sırasında olumlu karşılanmayıp vize başvurularının reddedildiğine tanık oldum. Kendini ifade edemeyecek kadar İngilizce bilmeden üniversiteden mezun olmak vize görüşmesinde maalesef iyi karşılanmıyor.

Bu durumla ilgili öneri verecek olursam özellikle dil okuluna gidecek öğrencilerin başvurdukları dil okulunun devam niteliğinde olmasını şiddetle tavsiye ederim. Dil okulunu tamamladıktan sonra lisans/yüksek lisansa devam edebileceğiniz okullardan dil okulu aracılığı ile offer (kabul edilebilir) belgesini almanızı ve vize mülakatında offer ı mutlaka sunmanızı öneririm. Okul kriterlerine göre alabileceğiniz en iyi offer ı almaya özen gösteriniz. İnanın çok işinize yarayacak…